Banánový chlebíček s čokoládou - Kitchen story

Banánový chlebíček s čokoládou

Poslední dobou se nám dost často stává, že banány zčernají dřív než je stihneme sníst a jsou jednoduše přezrálé. Banány nikdy nevyhazujeme, ale oloupeme je, nakrájíme na menší kousky a dáme je do mrazáku. Pak je požíváme buď do smoothie ne na pečení. Často děláme klasický banánový chlebíček nebo ořechovo-banánovou bábovku, ale chtělo to nějakou změnu a tak tu je čokoládová verze.

 

Ingredience

 

Příprava: 15 minut

Pečení: 50 minut

 

4 zralé banány

100 g třtinového cukru

100 g změklého másla ( my použili rostlinné ) + na vymazání formy

2 vejce

100 ml mléka ( my použili rostlinné )

50 g hořké čokolády

130 g hladké špaldové mouky

5 lžic holandského kakaa

1 kypřící prášek

1 lžíce perníkového koření

špetka soli

hrubá mouka na vysypání formy

Postup

 

  • Troubu předehřejte na 165 °C, program horkovzduch. Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  • Banány oloupejte, polovinu jednoho banánu schovejte k dozdobené a zbytek vložte do mísy. Banány rozmačkejte pomocí vidličky.
  • Máslo utřete s cukrem a postupně zapracujte vejce. Pak tuto směs smíchejte s rozmačkanými banány a čokoládou nasekanou na malé kousky.
  • V jiné míse smíchejte všechny suché ingredience. Nakonec obě směsi smíchejte dohromady, aby vzniklo hladké těsto.
  • Těsto vlijte do připravené formy. Nahoru naskládejte na plátky nakrájený odložený banán. Pečte v předehřáté troubě 50 minut.

 

Pokud trpíte nějakou intolerancí mám pro vás pár jednoduchých rad, jak z receptu vyřadit laktózu/mléčnou bílkovinu nebo lepek. Máslo a mléko použijte rostlinné. Máslo máme rádi od firmy Alsan a mléka Berief, mají super složení. Místo špaldové mouky použijte pohankovou nebo rýžovou. Nebojte se, že by výsledná konzistence byla suchá, banány se postarají vláčné těsto.

 

 

A jak využíváte přezrálé banány vy? Budeme moc rádi, když se s námi podělíte o tipy na další recepty.

 

Marika a Jirka