Poslední dobou se nám dost často stává, že banány zčernají dřív než je stihneme sníst a jsou jednoduše přezrálé. Banány nikdy nevyhazujeme, ale oloupeme je, nakrájíme na menší kousky a dáme je do mrazáku. Pak je požíváme buď do smoothie ne na pečení. Často děláme klasický banánový chlebíček nebo ořechovo-banánovou bábovku, ale chtělo to nějakou změnu a tak tu je čokoládová verze.
Ingredience
Příprava: 15 minut
Pečení: 50 minut
4 zralé banány
100 g třtinového cukru
100 g změklého másla ( my použili rostlinné ) + na vymazání formy
2 vejce
100 ml mléka ( my použili rostlinné )
50 g hořké čokolády
130 g hladké špaldové mouky
5 lžic holandského kakaa
1 kypřící prášek
1 lžíce perníkového koření
špetka soli
hrubá mouka na vysypání formy
Postup
- Troubu předehřejte na 165 °C, program horkovzduch. Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Banány oloupejte, polovinu jednoho banánu schovejte k dozdobené a zbytek vložte do mísy. Banány rozmačkejte pomocí vidličky.
- Máslo utřete s cukrem a postupně zapracujte vejce. Pak tuto směs smíchejte s rozmačkanými banány a čokoládou nasekanou na malé kousky.
- V jiné míse smíchejte všechny suché ingredience. Nakonec obě směsi smíchejte dohromady, aby vzniklo hladké těsto.
- Těsto vlijte do připravené formy. Nahoru naskládejte na plátky nakrájený odložený banán. Pečte v předehřáté troubě 50 minut.
Pokud trpíte nějakou intolerancí mám pro vás pár jednoduchých rad, jak z receptu vyřadit laktózu/mléčnou bílkovinu nebo lepek. Máslo a mléko použijte rostlinné. Máslo máme rádi od firmy Alsan a mléka Berief, mají super složení. Místo špaldové mouky použijte pohankovou nebo rýžovou. Nebojte se, že by výsledná konzistence byla suchá, banány se postarají vláčné těsto.
A jak využíváte přezrálé banány vy? Budeme moc rádi, když se s námi podělíte o tipy na další recepty.
Marika a Jirka