Zelená je jasným poslem jara a tak nemůže chybět ani u nás v kuchyni, kde máme spousty čerstvých bylinek. Není totiž nad to, používat to nejčerstvější, co zrovna sezóna nabízí. Rozhodně se vám to vrátí v chuti jídla. A tak u nás můžete najít třeba čerstvou bazalku, oregano a na terase se nám krásně zelená rozmarýn, raší libeček a petržel. A abyste si nemysleli, že je u nás všechno ideální … tak nám chcípla šalvěj 😀 Naštěstí jsme v dnešním receptu potřebovali jen bazalku a špenát, tak nás to nemusí tak úplně trápit. Rozehřejte teda pánve a pusťte se do toho s námi.
Ingredience
Porce: 2
Příprava: 30 – 40 minut
1 větší šalotka
100 g slaniny
400 g rýže Arborio
100 ml suchého bílého vína
1 l zeleninového vývaru
125 g baby špenátu
50 g parmazánu
40 g másla + na restování
sůl, pepř
Bazalkové pesto
1 šalotka
70 g bazalky
1 lžíce strouhaného parmezánu
1 lžíce piniových oříšků
olivový olej
sůl, pepř
Postup
- Rozpalte větší pánev a nechte na ní rozpustit lžíci másla. Šalotku zbavte slupky, nakrájejte na drobno, slaninu na kostičky a dejte zarestovat.
- Přidejte na pánev rýži, lehce orestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit všechen alkohol a postupně přidávejte zeleninový vývar, míchejte dokud nebude rýže na skus.
- Do stolního mixéru přidejte všechny ingredience na pesto a zalijte olivovým olejem. Olej přilévejte postupně podle hustoty pesta. Vše spolu dobře rozmixujte a dochuťte solí a pepřem.
- Jakmile bude rýže téměř hotová, přidejte dvě až tři lžíce bazalkového pesta, špenát, parmazán a máslo. Stáhněte z plamene a za stálého míchání nechte vše spojit dohromady.
- Dochuťte solí a pepřem.
Tip: My jsme k servírování použili parmazánový chips. Na jeho přípravu rozehřejte troubu na 180°C. Plech vyložte pečícím papírem a udělejte doprostřed hromádku ze strouhaného parmazánu. Pečte 5 – 10 minut do lehkého zezlátnutí, vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Poté rozlámejte na kousky dle libosti. Díky chipsu dodáte jídlu křupavý element a jídlo dostane úplně jiný rozměr.
Když si z bazalky vytvoříte pesto, můžete ho v lednici uchovat a používat ještě dlouho potom. My v kuchyni spotřebováváme strašné množství bylinek a když jich máte přebytek, není nic jednoduššího než se pustit do pesta. Nemusíte se držet jednoho druhu, ale klidně si je namixujte dohromady. Nedávno byl aktuální medvědí česnek, z něhož pesto je vážně vynikající. Pokud byste chtěli přidat risottu trochu na peprnosti, můžete do receptu použít místo bazalkového pesta pesto z medvědího česneku. Tak jako tak, krásnou zelenou, jarní barvu risotta budete mít v obou případech.
Na vaření je úžasné, že když si osvojíte základy, můžete pak jen s lehkostí měnit ingredience a vařit o sto šest. Risotto je toho krásným příkladem. U nás na blogu můžete najít třeba recept na dýňové risotto ( recept najdete zde ) nebo třeba risotto z krup ( recept zde ). Člověk si řekne, že je to úplně něco jiného, ale postup zůstává téměř pořád stejný a výsledek je opravdu skvělý. Dnešní recept určitě potěší každého strávníka. Skleničku vína k tomu a člověk nic víc nepotřebuje.
Dobrou chuť
Jirka a Marika