Špenátové risotto - Kitchen story

Špenátové risotto

Zelená je jasným poslem jara a tak nemůže chybět ani u nás v kuchyni, kde máme spousty čerstvých bylinek. Není totiž nad to, používat to nejčerstvější, co zrovna sezóna nabízí. Rozhodně se vám to vrátí v chuti jídla. A tak u nás můžete najít třeba čerstvou bazalku, oregano a na terase se nám krásně zelená rozmarýn, raší libeček a petržel. A abyste si nemysleli, že je u nás všechno ideální … tak nám chcípla šalvěj 😀 Naštěstí jsme v dnešním receptu potřebovali jen bazalku a špenát, tak nás to nemusí tak úplně trápit. Rozehřejte teda pánve a pusťte se do toho s námi.

 

 

 

Ingredience

 

Porce: 2

Příprava: 30 – 40 minut

 

1 větší šalotka

100 g slaniny

400 g rýže Arborio

100 ml suchého bílého vína

1 l zeleninového vývaru

125 g baby špenátu

50 g parmazánu

40 g másla + na restování

sůl, pepř

 

Bazalkové pesto

1 šalotka

70 g bazalky

1 lžíce strouhaného parmezánu

1 lžíce piniových oříšků

olivový olej

sůl, pepř

 

Postup

 

 

 

 

  • Rozpalte větší pánev a nechte na ní rozpustit lžíci másla. Šalotku zbavte slupky, nakrájejte na drobno, slaninu na kostičky a dejte zarestovat.
  • Přidejte na pánev rýži, lehce orestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit všechen alkohol a postupně přidávejte zeleninový vývar, míchejte dokud nebude rýže na skus.
  • Do stolního mixéru přidejte všechny ingredience na pesto a zalijte olivovým olejem. Olej přilévejte postupně podle hustoty pesta. Vše spolu dobře rozmixujte a dochuťte solí a pepřem.
  • Jakmile bude rýže téměř hotová, přidejte dvě až tři lžíce bazalkového pesta, špenát, parmazán a máslo. Stáhněte z plamene a za stálého míchání nechte vše spojit dohromady.
  • Dochuťte solí a pepřem.

 

Tip: My jsme k servírování použili parmazánový chips. Na jeho přípravu rozehřejte troubu na 180°C. Plech vyložte pečícím papírem a udělejte doprostřed hromádku ze strouhaného parmazánu. Pečte 5 – 10 minut do lehkého zezlátnutí, vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Poté rozlámejte na kousky dle libosti. Díky chipsu dodáte jídlu křupavý element a jídlo dostane úplně jiný rozměr.

 

Když si z bazalky vytvoříte pesto, můžete ho v lednici uchovat a používat ještě dlouho potom. My v kuchyni spotřebováváme strašné množství bylinek a když jich máte přebytek, není nic jednoduššího než se pustit do pesta. Nemusíte se držet jednoho druhu, ale klidně si je namixujte dohromady. Nedávno byl aktuální medvědí česnek, z něhož pesto je vážně vynikající. Pokud byste chtěli přidat risottu trochu na peprnosti, můžete do receptu použít místo bazalkového pesta pesto z medvědího česneku. Tak jako tak, krásnou zelenou, jarní barvu risotta budete mít v obou případech.

 

Na vaření je úžasné, že když si osvojíte základy, můžete pak jen s lehkostí měnit ingredience a vařit o sto šest. Risotto je toho krásným příkladem. U nás na blogu můžete najít třeba recept na dýňové risotto ( recept najdete zde ) nebo třeba risotto z krup ( recept zde ). Člověk si řekne, že je to úplně něco jiného, ale postup zůstává téměř pořád stejný a výsledek je opravdu skvělý. Dnešní recept určitě potěší každého strávníka. Skleničku vína k tomu a člověk nic víc nepotřebuje.

 

Dobrou chuť

Jirka a Marika