Risotto milujeme nejen pro jeho vynikající chuť, ale především jeho jednoduchost. Jakmile jsme si osvědčili základy receptu, můžeme trochu popustit uzdu fantazii a vymýšlet různé kombinace. Ideální je vybírat si cokoli co právě sezóna nabízí a vzhledem k tomu, že toho teď moc není, rozhodli jsme se spotřebovat poslední zimní zásoby 🙂 Takže risotto s dýní!
Porce: 2 Příprava: 30 – 40 minut 1 větší šalotka 1/2 dýně Hokaido 5 lístků šalvěje 360g rýže Arborio 200ml bílého polosuchého vína 1l zeleninového vývaru 50g parmazánu 40g másla + na restování sůl, pepř– Dýni rozpulte, zbavte ji semínek uprostřed a tvrdé slupky. Poté ji nakrájejte na kostičky o rozměru 1x1cm.
– Rozpalte větší pánev a rozpusťte na ní lžíci másla k restování. Šalotku zbavte slupky a nakrájejte ji i lístky šlavěje na velmi jemno. Spolu s nakrájenou dýní je orestujte na pánvi. Dýně může lehce zhnědnout (zkaramelizovat), jen musíte dávat pozor, abyste nepřipálili šalotku. Přisypte rýži Arborio a společně orestujte, dokud neuslyšíte jemné praskání.
– Zalijte 200ml bílého vína a nechte odpařit všechen alkohol. Použijte raději jídlo polosuché a ne moc kyselé, na finálním jídle by to bylo poznat v chuti.
– Po odpaření alkoholu lehce osolte a neustále dolévejte po troškách zeleninový vývar, dokud rýže dostatečně nezměkne.
– Po uvaření by rýže měla být tak akorát na skus. Poté je třeba do risotta přidat parmazán a máslo, díky čemuž bude risotto pěkně krémové.
– Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Risotto má být krásně krémové. Musíte tak dát pozor, aby se vám před podáváním nevysušilo. Může se totiž stát, že než dojde k samotnému jídlu, risotto na plotně bude potřebovat trošku vývaru nebo másla 🙂 Jako finální tečku jsme k servírování použili na másle osmažené lístky šalvěje.