Častokrát se nás lidé ptají, kam vlastně chodíme na další a další nové recepty, které musí být lepší než ty předtím nebo alespoň v něčem nové. Jestli jsou jídla, která se nám někdy nepovedou nebo je vždy všechno tak skvělé hned napoprvé. A my jim s oblibou odpovídáme, že jsme lidi a stejně jako vám, tak i nám se někdy něco nepovede. Těsto nevykyne, nebo je příliš suché po upečení, cibulku připálíme tak, že už se nedá použít … i mistr tesař se někdy utne. To ale naštěstí nebyl případ dnešního receptu, kterým jsme se inspirovali na nějaké večeři. Už je to celkem dlouho a ani už přesně nevíme kde to bylo, ale objednali jsme si kroupové risotto, které nás svou chutí příjemně překvapilo. A když jsme teď vybírali recept, na který se vrhnout, nějak Jirkovi vyběhla vzpomínka právě na tohle jídlo. Základní představa byla na světě a teď už jen stačilo vymyslet recept 🙂 Jirka si připravil kroupy a na dopoledne se “zavřel” do kuchyně s tím, že má v hlavě skvělý oběd. Trocha ingrediencí sem, trocha bylinek tam … a skvělé kroupové risotto bylo na světě.
Ingredience
Porce: 2
Příprava: 40 minut + odmočení krup
200 g ječných krup
1 mrkev
1 petržel
30 g pancetty, popřípadě špeku
2 šalotky
3 stroužky česneku + 1 k dokončení
100 ml suchého bílého vína
500 – 600 ml zeleninového vývaru
50 g strouhaného parmazánu
majoránka
cca 40 g másla + lžíce na restování
slunečnicový olej
sůl, pepř
Postup
- Kroupy dobře propláchněte, dokud z nich nepoteče čirá voda. Poté je namočte do vody podle návodu. Těm našim stačily 4 hodiny.
- Rozpalte větší pánev. Rozpusťte na ni lžíci másla a přidejte trochu slunečnicového oleje.
- Mrkve a petržel zbavte slupky a nakrájejte na menší kostičky, které orestujte do zlatova na pánvi. Přidejte na kostičky nakrájenou pancettu nebo špek. Po chvíli nakrájenou šalotku na drobno a na posledních pár sekund kostičky ze 3 stroužků česneku. Každá ingredience potřebuje jinou dobu restování, proto postupujte takhle popořadě.
- Zalijte bílým vínem a nechte odpařit všechen alkohol.
- Kroupy přeceďte a zbavte je přebytečné vody, poté přesypejte na pánev a dobře promíchejte. Vše zalévejte postupně zeleninovým vývarem, dokud nebudou kroupy tak akorát.
- Jakmile se vám kroupy zdají, že jsou hotové, je třeba risotto dokončit. Výsledná konzistence risotta by měla být krémová. Na pánvi tak musí stále zůstat trocha vývaru.
- Krémovitost risotta docílíte přidáním strouhaného parmazánu a másla. Vše dobře promíchejte a k dochucení použijte majoránku, sůl a pepř.
- Můžete podávat samotné a nebo jako my s kuřecím prsem obaleným v plátcích pancetty.
Někdy jsou chvíle, kdy máme z vytvořeného jídla / receptu opravdu velkou radost, jak skvěle se povedly. A tohle jídlo je rozhodně jedním z nich. Říkali jsme si, že vyladění bude trvat dva až tři pokusy, než vám ho budeme moct představit a ono se to povedlo hned napoprvé. Tím, že jsme se drželi základů na přípravu klasického risotta a potom jen přidávali a měnili ingredience, všechno krásně zafungovalo a spojilo se ve výborný oběd. To bylo radost, to vám povím 🙂
Kroupy nepatřily k našim oblíbeným ingrediencím už odmalička, ale tímhle jídlem se pohled na ně úplně změnil. I ony můžou být skvělou a moderní ingrediencí. Proč si tak nenahradit jednou za čas rýži a nesáhnout příště po kroupech?
Marika a Jirka