K Vánocům neodmyslitelně patří vánoční likér nebo vaječňák, každý tomu říká tak trochu jinak. I u nás v rodině se dělá pravidelně a už jako děti jsme se nemohli dočkat, až budeme po troškách ochutnávat. Bohužel už nějaký ten rok jsem se ho ani nedotkl, protože základ tvoří kondenzované mléko a žloutky. A můžu říct, že i když ho mám strašně rád, tak bych to nerad riskoval. Přeci jen strávit svátky na toaletě není moc záživné. Ale protože mám úžasnou ženu, která přišla s receptem na karamelový krém ( recept najdete zde ), místo dezertů jsme ho použili jako základ právě do našeho vánočního likéru.
Ingredience
Množství: cca 750 ml
Příprava: 10 min
500 ml karamelového krému ( recept zde )
250 – 300 ml brandy ( rumu )
1 vanilkový lusk
Postup
- Připravte si čistou láhev na vaječný likér. Dobře ji vymyjte a pro jistotu prolijte vařící vodou.
- Brandy nalévejte do karamelového krému postupně a neustále míchejte metličkou, dokud se směs nespojí v hladký likér. Množství brandy nebo rumu přidávejte podle vlastní chuti.
- Vanilkový lusk rozřízněte a a špičkou nože sesbírejte všechna semínka. Ty přidejte do vánočního likéru a promíchejte.
- Likér přelijte do čisté láhve a uchovávejte v lednici.
Hotový likér vám v lednici díky alkoholu vydrží opravdu dlouho. Přesně vám to bohužel nejsme schopni říct, protože i přes veškerou snahu nám to nevydrželo déle než pár dní. Není nám to jasné, kdo to vypil, ale ztratil se opravdu rychle 😀
Přejeme vám všem krásné svátky, hlavně si je užijte v klidu a ve zdraví!
Jirka a Marika