Vánoční likér - Kitchen story

Vánoční likér

K Vánocům neodmyslitelně patří vánoční likér nebo vaječňák, každý tomu říká tak trochu jinak. I u nás v rodině se dělá pravidelně a už jako děti jsme se nemohli dočkat, až budeme po troškách ochutnávat. Bohužel už nějaký ten rok jsem se ho ani nedotkl, protože základ tvoří kondenzované mléko a žloutky. A můžu říct, že i když ho mám strašně rád, tak bych to nerad riskoval. Přeci jen strávit svátky na toaletě není moc záživné. Ale protože mám úžasnou ženu, která přišla s receptem na karamelový krém ( recept najdete zde ), místo dezertů jsme ho použili jako základ právě do našeho vánočního likéru.

 

Ingredience

 

Množství: cca 750 ml

Příprava: 10 min

 

500 ml karamelového krému ( recept zde )

250 – 300 ml brandy ( rumu )

1 vanilkový lusk

Postup

 

  • Připravte si čistou láhev na vaječný likér. Dobře ji vymyjte a pro jistotu prolijte vařící vodou.
  • Brandy nalévejte do karamelového krému postupně a neustále míchejte metličkou, dokud se směs nespojí v hladký likér. Množství brandy nebo rumu přidávejte podle vlastní chuti.
  • Vanilkový lusk rozřízněte a a špičkou nože sesbírejte všechna semínka. Ty přidejte do vánočního likéru a promíchejte.
  • Likér přelijte do čisté láhve a uchovávejte v lednici.

 

Hotový likér vám v lednici díky alkoholu vydrží opravdu dlouho. Přesně vám to bohužel nejsme schopni říct, protože i přes veškerou snahu nám to nevydrželo déle než pár dní. Není nám to jasné, kdo to vypil, ale ztratil se opravdu rychle 😀

 

Přejeme vám všem krásné svátky, hlavně si je užijte v klidu a ve zdraví!

 

Jirka a Marika