Dýňové risotto - Kitchen story

Dýňové risotto

Dýňě je strašně moc vděčná surovina. V lednici vám vydrží dlouho a tak ji mějte vždycky v zásobě. Můžete z ní připravit jídla slaná i sladká. Má nasládlou chuť a polévkám, ale právě třeba i risottu dodá krémovost. Právě proto ji máme moc rádi.

 

Ingredience

Příprava: 30 – 40 minut

Porce: 4

 

½ dýně hokaido

1 větší šalotka

3 stroužky česneku

200 g rýže arborio

100 ml bílého vína

1 l zeleninového vývaru

3 snítky tymiánu

50 g másla

40 g parmezánu

sůl, pepř

1 lžička medu

šťáva z citronu

2 lžíce olivového oleje

Postup

 

  • Troubu rozehřejte na 200°C.

  • Dýni očistěte a zbavte semen. Polovinu množství dýně nakrájejte nahrubo, dejte na plech, osolte a pečte v rozpálené troubě do změknutí.

  • Zbytek dýně nakrájejte na kostičky cca 1 x 1 cm. Dýni opečte na pánvi s olivovým olejem do zezlátnutí.

  • Šalotku i česnek nakrájejte na drobno a přidejte na pánev. Orestujte do sklovata.

  • Přidejte rýži, lehce zarestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit všechen alkohol a postupně zalévejte zeleninovým vývarem. Osolte a vývar doplňujte podle potřeby.

  • Upečenou dýni dejte do stolního mixéru a rozmixujte na pyré. Pokud bude potřeba, můžete přidat trochu zeleninového vývaru, aby se dýně dobře rozmixovala.

  • Jakmile bude rýže hotová, stáhněte plamen na minimum. Přidejte cca 5 lžic dýňového pyré, tymián, máslo, nastrouhaný parmazán a dobře promíchejte.

  • Risotto podle chuti osolte, opepřete, přidejte lžičku medu a pár kapek citronové šťávy.

 

Tento recept vznikl za podpory Košík.cz

 

Italské risotto je u nás doma oblíbené a na blogu nebo třeba i v kuchařce na ně najdete recepty v různých obměnách. Je to jídlo plné chutí, které vás v těchto chladných dnech hezky zasytí. Můžete zkusit rýži vyměnit za kroupy a připravit kroupové risotto, uvidíte, že to bude příjemná změna.

 

Jirka a Marika