Thajská polévka s kokosovým mlékem - Kitchen story

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Nevím, jestli je to tím sychravým podzimním počasím, ale poslední dobou máme oba dva strašnou chuť na pěkně sytou polévku. Nejen, aby nás zasytila, ale hlavně, aby zahřála. A po čem jiném sáhnout než po nějakém asijském receptu, který nás pořádně prohřeje. Polévku, kterou vám dnes představíme si děláme opravdu často. Pokaždé je trochu jiná, právě podle toho co zrovna máme doma. Dnes to je brokolice, jindy zase třeba rajčata a cukety. Základ je ale vždy stejný a vy si to snad zamilujete, tak jako my 🙂

 

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Ingredience

 

Příprava: 30 minut

Porce: 4

 

3 cm zázvoru

menší hrst stonků koriandru

1/4 chilli papričky

2 stroužky česneku

1 lžička červené kari pasty ( není nutné )

1 lžíce rajčatové passaty

1 l asijského vývaru ( recept zde )

1 limetkový list

8 hub shiitake

1/2 brokolice

1 plechovka kokosového mléka

rybí omáčka

třtinový cukr

hrst koriandru

rýžové nudle

limetka

1 lžíce slunečnicového oleje

 

Postup

 

 

 

 

  • Pokud máte sušené houby shiitake, nechte je nejdříve odstát v misce s vodou, aby změkly.
  • V hrnci rozehřejte lžíci oleje.
  • Zázvor, stonky koriandru, chilli papričku a česnek nakrájejte na drobno. Orestujte pár minut na oleji. Přidejte červenou kari pastu, passatu a restujte 3 minuty.
  • Zalijte asijským vývarem, vhoďte dovnitř limetkový list, houby shiitake a přiveďte k varu.
  • Brokolici nakrájejte na plátky a přidejte do vývaru spolu s kokosovým mlékem. Nechte projít varem.
  •  Rýžové nudle uvařte dle návodu.
  • Polévku stáhněte z plamene a ochutnejte. Podle potřeby dochuťte rybí omáčkou ( jako náhrada soli ), třtinovým cukrem a šťávou z limetky.
  • Polévku servírujte s uvařenými rýžovými nudlemi, nasekaným koriandrem s měsíčkem limetky.

 

Tip: Předtím než brokolici vhodíte do vývaru, můžete ji opéct zvlášť na pánvi. Dostane výraznější chuť a nebude pouze vařená.

 

Thajská polévka s kokosovým mlékem

 

K přípravě polévky jsme použili základní asijský vývar, na který najdete recept právě zde. Jde především o to, že do polévky dostanete mnohem více chuti a příprava bude mnohem rychlejší. Pokud asijský vývar dělat nebudete, můžete ho nahradit klasickým zeleninovým. V tomto případě musíte do polévky vložit koření navíc, které jí dodá výraznější chuť. A to 2 kusy skořice, 2 badyány, 4 hřebíčky, citrónovou trávu a 2 limetkové listy. Polévku musíte vařit déle, aby se do ní dostaly všechny chutě a vůně. Proto je podle nás příprava asijského vývaru vždy mnohem schůdnější.

 

Pokud si děláme polévku jenom pro nás a zbude nám asijský vývar, schováme si ho klidně na pár dní v lednici. Můžeme ho tak použít při přípravě kari nebo jiné variace polévky. Určitě se neztratí 🙂

 

Marika a Jirka