Těstoviny s cuketou a šalvějí - Kitchen story

Těstoviny s cuketou a šalvějí

Není nad čerstvé suroviny z vlastní zahrádky a nebo přímo od farmáře, pokud nemáte to štěstí na zahrádku. Chuť zeleniny opravdu stojí za to a člověk má radost s takovými ingrediencemi pracovat. My máme tu nejlepší zeleninu ze Znojma, od Mariky rodičů a pokaždé si odtud odvážíme minimálně bednu zeleniny i ovoce. Doma pak vymýšlíme co s takovou úrodou budeme všechno dělat. Cukety patří k naší oblíbené zelenině a tak se není čemu divit, že jsme ji už použili do spousty receptů. Ať už do slaných, jako třeba dnes na těstoviny s cuketou a šalvějí nebo do sladkého, v receptu na cuketový perník ( recept najdete zde ). Jak je vidět, cuketa se dá v kuchyni použít opravdu nespočetkrát.

 

Ingredience

 

Porce: 4

Čas přípravy: 25 minut

 

500 g krátkých těstovin 

1 cibule

100 g slaniny

1-2 stroužky česneku

300 ml 30% smetany

1 cuketa

3 snítky šalvěje

80 g parmezánu

olivovový olej

sůl, pepř

Postup

 

 

 

 

  • Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte těstoviny a vařte, aby byly na skus.
  • Cibuli a česnek osoupejte, společně se slaninou nakrájejte na drobné kostičky.
  • Na středním plameni rozpalte pánev s trochou olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dosklovata. Pak přidejte slaninu, česnek a ještě asi dvě minuty restujte.
  • Na pánev vlijte smetanu, omáčku ochuťte solí a pepřem. Vařte pár minut, dokud se omáčka lehce nezredukuje. Nakonec přidejte na kousky nakrájenou cuketu a šalvěj, vařte už jen chvíli, abyste cuketu nerozvařili.
  • Uvařené těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou. Servírujte s nastrouhaným parmezánem.    

 

Podle nás je opravdu důležité podporovat místní farmáře a dodavatele, kteří nás dokáží zásobovat kvalitními surovinami. Přeci jen, kde jinde použít rčení: „Lepší kvalita, než-li kvantita“, než právě u jídla. Proto vznikl i tento recept ve spolupráci s Akademií kvality. Věříme, že všechno souvisí se vším a to dobré, co tělu dáváme se nám vrátí. Dnešní recept, který jsme pro vás připravili, je lehký nejen na přípravu, ale také nenáročný na ingredience. Určitě budete mít většinu z nich doma po ruce a jídlo pro sebe nebo pro rodinu, vykouzlíte během chvíle.

 

Tak ať vám chutná!

 

Jirka a Marika