Dlouho jsme se rozmýšleli, jak tento druh článku pojmout, ale konečně jsme na to přišli a mohli ho tak pro vás kompletně připravit. Bavili jsme se s několika lidmi, kteří by uvítali sestavení kompletního menu, aby nemuseli večeři pro přátele vymýšlet úplně sami. Vytvořili jsme tak pro vás jednoduché tříchodové menu, které je rychlé, nevšední a zvládne ho opravdu každý. Přitom je chuťově vyvážené a skvěle k sobě všechny ingredience ladí. A aby toho nebylo málo, máme pro vás tipy, jak spárovat jednotlivé chody s vínem. Každá lahev skvěle ladí k danému chodu a podtrhává jeho chuť. Tak neváhejte, pozvěte rodinu, přátele a nebo připravte pro svou drahou polovičku menší překvapení. S tímto menu rozhodně ostudu neuděláte 🙂
Ke každé pořádné oslavě patří samozřejmě přípitek. My jsme si stejně jako spousta dalších lidí oblíbili pro tyto a mnohé další příležitosti Prosecco, v tomto případě Armani Prosecco , které báječně nastartuje chuťové pohárky pro nadcházející chody.
POLÉVKA Z PEČENÉ PETRŽELE S ČERSTVÝM PESTEM
I když bychom si přáli, aby tady už bylo jaro, ještě si budeme muset chvíli počkat. Na zahřátí se nám bude hodit do žaludku něco teplého. Pusťte se do přípravy polévky z pečené petržele, která je opravdu vydatná a plná chuti, kterou získá pečením. Čerstvost do polévky dostaneme domácím petrželovým pestem, které vykouzlíme během chvilky.
Porce: 4 6 ks větších petrželí ( cca 650 g ) 1,3 – 1,5 litrů zeleninového vývaru 2 stroužky česneku 2 lžíce vinného octa olivový olej sůl, pepř Volitelné: 100 ml smetany ( my použili bezlaktózovou variantu ) Pesto: 2 hrsti hladkolisté petržele 1/2 hrsti vlašských ořechů 1 lžíce slunečnicových semínek 1 stroužek česneku 4-5 lžic olivového oleje sůl, pepř– Troubu si rozhřejte na 220°C na pečení ze shora i zespodu.
– Petržel si oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. Nemusíte se nijak zvlášť zamýšlet jak velké kousky uděláte, stejně se všechno nakonec bude mixovat. Dejte na plech spolu se stroužky česneku, osolte a zakápněte olivovým olejem a dejte péci do zezlátnutí.
– Než se petržel upeče, udělejte si pesto pro dozdobení polévky. V mixéru nebo v hmoždíři, zkombinujte dohromady všechny ingredience potřebné pro pesto a dobře je rozdrťte. Pesto by mělo mít jemnou konzistenci a výraznou chuť.
– Upečenou petržel a česnek zbavený slupky dejte do zeleninového vývaru. Petržel není potřeba vařit, pečením je již změklá. Můžete ji rovnou rozmixovat, ať už tyčovým mixérem nebo stolním mixérem.
– Tady už máte skoro hotovo. Polévku ohřejte a dobře dochuťte, solí, pepřem a vinným octem. Pokud byste ji chtěli zjemnit, můžete přidat smetanu.
– Při servírování použijte olivový olej a vámi připravené čerstvé pesto. K polévce jsme servírovali Riesling Sommerpalais, který v doslovném překladu znamená slunce v lahvi. Čím jiným si taky rozzářit dnešní den 🙂
RUMP STEAK A QUINOA S ČERVENOU ŘEPOU
U hlavního jídla jsme zvolili pořádný kousek kvalitního masa, ale pokud masu zrovna neholdujete můžete ho nahradit třeba sýrem feta nebo zastřeným vejcem. My jsme v našem případě koupili rump steak ideálně z květové špičky, kde je maso křehké, ale oblíbený máme i nízký roštěnec. Tak či onak, pokud máte dobré maso, nikdy to není krok vedle. Jako přílohu jsme zvolili quinou s červenou řepou a tymiánem. Všechno nám hraje do červena a tak i s vínem musíme držet barvu 🙂 Rubínový Merlot Messaia nám k tomu skvěle ladí. Je to lahodné víno, které svou chutí jídlo nijak nepřebíjí a skvěle ho doplňuje.
Porce: 4 Quinoa: 200 g quinoa 3 hrsti polníčku ( mladých lístků z červené řepy nebo rukoly ) 3 snítky tymiánu 4 červené řepy olivový olej sůl, pepř Zálivka: 8 lžic olivového oleje šťáva z poloviny citrónu 1 lžička medu sůl, pepř Steak s omáčkou: 2 rump steaky ( cca 800 g ) 200 ml červeného vína 100 ml vývaru máslo sůl, pepř– Řepu si oloupejte a a nakrájejte na kostičky velké asi 1x1cm. Nakrájenou řepu si dejte do pekáčku, osolte, opepřete, přidejte snítky tymiánu a zakápnuté olejem dejte péct do trouby rozehřáté na 180°C na 20 minut.
– Quinou dobře propláchněte, alespoň třikrát dokud nebude voda čistá, pak si ji dejte vařit do změknutí podle návodu.
– Upečenou řepu smíchejte s hotovou quinoou. Hlavní je dobře ji dochutit, proto smíchejte všechny ingredience na zálivku a quinou tím ochuťte. Nakonec přidejte polníček a přílohu máte hotovou. Je lepší přidávat lítky salátu až těsně před podávání, aby nebyli moc povadlé.
– Steak osolte a opepřete, nic jiného není třeba. Na rozpálené pánvi ho opečte 4-6 minut z každé strany. Čas se samozřejmě odvíjí od míry propečenosti a velikosti kusu masa. Vždy je ale lepší mít steak do růžova. Maso nechte stranou chvíli odpočinout.
– Na výpeku z masa si teď udělejte omáčku. Pokud jste z masa odkrojili nějaké tučnější kousky, které se vám tam nelíbily, můžete je využít a přihoďte je na pánev opéct. Přilijte 200 ml červeného vína a nechte odpařit všechen alkohol. Přidejte vývar (ideálně masový) a nechte trošku zredukovat. Stáhněte z plamene a v tuto chvíli je čas na máslo, které omáčku krásně spojí. Stačí 4 plátky, které se teplem roztopí, jen omáčku dobře promíchejte, aby se vše spojilo. Hlavně v tuto chvíli nevařte!!! Máslo by se od omáčky odpojilo! Nakonec vzniklou omáčku ještě ochutnejte a popřípadě ještě dochuťte solí a pepřem.
– Maso nakrájejte na plátky a položte na quinou s červenou řepou. Nakonec zalijte trochou omáčky.
ČOKOLÁDOVÁ PANNA COTTA
Při přípravě jídla pro větší společnost je dobré si všechno naplánovat dopředu, aby jste v den D přesně věděli s čím začít, aby vám šlo všechno pěkně od ruky. My máme rádi, když si část příprav můžeme udělat den dopředu, takže ten tlak si rozložíme. Ideálním příkladem je dnešní dezert, čokoládová panna cotta. Potřebuje nějaký čas na ztuhnutí, takže si ji klidně udělejte den dopředu a nechte ji v lednici přes noc dobře zatuhnout. Během večeře vám pak nebude zbývat nic jiného, než ji dozdobit a nalít skleničku dobrého vína, v tomto případě se k čokoládě hodí Portské.
Porce: 4 500 ml 30% smetany ( kokosového mléka nebo bezlaktózové smetany) 70 g třtinového cukru 1 vanilkový lusk 3 plátky želatiny 100 g 85% hořké čokolády 2 1/2 lžíce kakaa malá špetka soli 1 lžička mleté skořice granátové jablko čokoládové hoblinky na ozdobu– Smetanu si dejte zahřát do kastrůlku. Nechceme dosáhnout bodu varu, jen lehce pod něj. Přidejte třtinový cukr, malou špetku soli a nechte rozpustit.
– Plátky želatiny si dejte změknout do vody. Vytáhněte a nezapomeňte vymačkat všechnu přebytečnou vodu. Dejte do horké smetany a dobře promíchejte.
– Nad vodní lázní si v žáruvzdorné míse nechte rozpustit čokoládu, do které za stálého míchání přilijte smetanu s želatinou. Přidejte skořici, kakao a semínka vanilkového lusku a znovu dobře promíchejte.
– Čokoládovou panna cottu nalijte do dezertních skleniček a než je dáte do ledničky, nechte je chvíli vychladnout při pokojové teplotě. V lednici nechte ideálně přes noc, minimálně 4-5 hodin.
– K servírování použijte čokoládové hoblinky a semínka z granátového jablka.
Protože víme jaké to je být hostiteli a starat se celý večer o své blízké, snažili jsme se sestavit menu , které nebude náročné na přípravu a přitom bude respektovat sezónní suroviny. Věříme, že díky takto složenému menu můžete bez obav pozvat kohokoli na večeři. Vína berte jako takový bonus a zpestření pro hosty. Degustační set je vytvořen tak, aby si každý milovník vína mohl užít domácí degustaci. Překvapte tak přátele i rodinu, když uvaříte a ke každému chodu nalijete “ochutnávací” skleničku, která ideálně doplní váš pokrm.
Tento set vytvořený pro degustační menu najdete na eshopu s vínem www.vicevina.cz. V nabídce mají také sety větší společnost – takže znalcem vína můžete být třeba i na firemním večírku. A to nejlepší je, že jsou sety za zvýhodněnou cenu.
Ať už se rozhodnete pro večeři s párováním vína nebo bez něj, věříme, že si to užijete. Nejdůležitější je potkávat se s lidmi, které máte rádi a se kterými je vám dobře. Od toho přece dobré jídlo i víno jsou, aby se lidé potkávali a užívali si krás života. Jak jednou začnete už nebudete chtít skončit, stejně tak jako my 🙂