Žemlovka - Kitchen story

Žemlovka

Pokud bychom si měli vybrat jídla, která nám připomínají dětství, tak žemlovka bude v top výběru. Dělaly ji maminky i babičky od Ostravy po Karlovy Vary. I u nás platí, že patří mezi Bertovy oblíbená jídla. Žemlovka je tak jedno z mála jídel, do kterého se Bert pustí bez váhání a sní porci jak pro dospělého 🙂 Když jsme se dívali k nám na blog, zjistili jsme, že recept na žemlovku jsme pro vás dělali před 3 lety … to si samo o sobě říkalo o předělání. Tak tady ho máte 🙂

 

Nejlepší žemlovka

 

Ingredience

 

Porce: 4

Příprava: 20 minut

Pečení: 25 – 30 minut

 

1/2 vánočky

2 větší jablka

1 hrst rozinek

1 hrst nasekaných vlašských ořechů

150 ml 30% smetany

350 ml mléka

4 vejce

5 lžic třtinového cukru

1 lžička mleté skořice

2 lžíce rumu

máslo na vymazání formy

Postup

 

 

 

 

  • Troubu rozehřejte na 160°C, program horkovzduch.
  • Formu na pečení vymažte máslem.
  • Vánočku nakrájejte na plátky cca 1 cm tlusté.
  • Jablka zbavte slupky a nakrájejte na tenké plátky.
  • Formu začněte plnit po vrstvách vánočky, jablek, rozinky a nasekané ořechy. Takto opakujte, dokud není forma plná.
  • Krém na zalití vytvořte smícháním smetany, mléka, vajec, třtinového cukru, skořice a rumu. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo dohromady. Krémem žemlovku zalijte.
  • Žemlovku dejte do rozehřáté trouby a pečte 25 – 30 minut.

 

Tip: Jablka můžete také nastrouhat na hrubo a dát je místo plátků. My raději používáme plátky, které nám v žemlovce vytvoří strukturu a nejsou tak rozměklá.

Žemlovka

Když je zrovna sezóna ovoce, rádi používáme kombinaci jablek a hrušek. Není to u nás tak tradiční, tak si té změn užíváme. Žemlovka u nás moc dlouho nevydrží a během chvíle jako by se po ní země slehla.

 

Jak to máte vy? Nějaké tipy, jak si žemlovku ozvlášnit?

 

Jirka a Marika