Pokud bychom si měli vybrat jídla, která nám připomínají dětství, tak žemlovka bude v top výběru. Dělaly ji maminky i babičky od Ostravy po Karlovy Vary. I u nás platí, že patří mezi Bertovy oblíbená jídla. Žemlovka je tak jedno z mála jídel, do kterého se Bert pustí bez váhání a sní porci jak pro dospělého 🙂 Když jsme se dívali k nám na blog, zjistili jsme, že recept na žemlovku jsme pro vás dělali před 3 lety … to si samo o sobě říkalo o předělání. Tak tady ho máte 🙂
Ingredience
Porce: 4
Příprava: 20 minut
Pečení: 25 – 30 minut
1/2 vánočky
2 větší jablka
1 hrst rozinek
1 hrst nasekaných vlašských ořechů
150 ml 30% smetany
350 ml mléka
4 vejce
5 lžic třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
2 lžíce rumu
máslo na vymazání formy
Postup
- Troubu rozehřejte na 160°C, program horkovzduch.
- Formu na pečení vymažte máslem.
- Vánočku nakrájejte na plátky cca 1 cm tlusté.
- Jablka zbavte slupky a nakrájejte na tenké plátky.
- Formu začněte plnit po vrstvách vánočky, jablek, rozinky a nasekané ořechy. Takto opakujte, dokud není forma plná.
- Krém na zalití vytvořte smícháním smetany, mléka, vajec, třtinového cukru, skořice a rumu. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo dohromady. Krémem žemlovku zalijte.
- Žemlovku dejte do rozehřáté trouby a pečte 25 – 30 minut.
Tip: Jablka můžete také nastrouhat na hrubo a dát je místo plátků. My raději používáme plátky, které nám v žemlovce vytvoří strukturu a nejsou tak rozměklá.
Když je zrovna sezóna ovoce, rádi používáme kombinaci jablek a hrušek. Není to u nás tak tradiční, tak si té změn užíváme. Žemlovka u nás moc dlouho nevydrží a během chvíle jako by se po ní země slehla.
Jak to máte vy? Nějaké tipy, jak si žemlovku ozvlášnit?
Jirka a Marika