Začátek jara máme neodmyslitelně spojený s chřestem. Ať si říká kdo chce, co chce, ale chřest je prostě bomba. Nejen že skvěle chutná, ale má spoustu blahodárných účinků, které jsou pro nás prospěšné. My jsme si jednoznačně oblíbili chřest zelený a po většinu času jíme hlavně ten, ale je možnost si také sehnat chřest bílý, ke kterému se samozřejmě hodí něco trošku jiného. Dnes tedy zelený chřest se ztraceným vejcem a holandskou omáčkou.
Porce: 2 Čas přípravy: 30 minut 300g zeleného chřestu 2 vejce vinný ocet sůl, pepř Na holandskou omáčku: 3 žloutky 180g másla 2 lžíce vinného octa 2 lžíce vody šťáva z ¼ citrónu sůl, pepř– V malém rendlíku nechme svařit na méně než polovinu 2 lžíce vinného octu se 2 lžícemi vody. Lehce osolte a opepřete.
– Bokem rozpusťte 180g másla a nechte lehce vychladnout.
– Žloutky dejte do žáruvzdorné mísy a nad vodní párou, za stálého míchání, zahřivejte. Je potřeba hlídat teplotu tak, aby se vajíčka nezačaly hrudkovat, proto mějte hrnec s vodou na středním plameni a v případě potřeby sundejte mísu z tepla vodní lázně. Přidejte ke žloutkům zredukovaný ocet s vodou. Jakmile začnou vajíčka lehce houstnout, postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Je nutné stále míchat, dokud se vše dokonale nespojí.
– Nakonec přidejte šťávu z ¼ citrónu a dochuťte solí a pepřem.
– Chřest zbavte dřevnatějších konců a dejte spařit do vroucí osolené vody s kapkou vinného octu na pár minut, aby byl chřest stále křupavý. Vždy je lepší se orientovat podle velikosti chřestu, ale 2-3 minutky by měli být tak akorát.
– V dalším hrnci s lehce vroucí vodou udělejte ztracené vejce. Do vody dejte lžíci vinného octu a sůl. Lžicí vytvořte ve vodě lehký vír do kterého vyklepněte vejce. Pokud se necítíte jistí, můžete vejce vyklepnout nejdříve do hrnečku. Bude se vám lehčeji vkládat do vody. Vařte cca 3 minuty.
– Na čerstvý chřest položte ztracené vejce, zalijte holandskou omáčkou a máte hotovo.
Chřest sám o sobě je velmi dobrým zdrojem vlákniny a obsahuje velké množství vitamínů, jejíž kombinace působí skoro jako elixír mládí. Další důvod proč ho naservírovat vaší drahé polovičce 🙂 Tady pro představu, na co všechno má chřest vliv:
- Upravuje hladinu cukru v krvi.
- Stimuluje krvotvorbu a pomáhá držet cévy i srdce zdravé.
- Umožňuje obnovu a omlazení ledvinových buněk.
- 100 g chřestu dodá tělu 37% denní dávky kyseliny listové.
- Má pozitivní vliv na ochablost střev a podporuje čištění organismu.
- Brání zadržování vody v těle.
Když nad tím tak přemýšlím, tak snad ani není klasičtější a lepší parťák k chřestu, než ztracené a holandská omáčka. V jednoduchosti je prostě krása. Dát si k tomu skleničku dobrého bílého vína a předkrm jako vyšitý je na světě.
Jen do toho přátelé, tohle nikdy neomrzí.