Jak jsme se v minulém týdnu tak trochu naladili na nastávající jaro, teď nás počasí o víkend opravdu zaskočilo. Už jsme pomalu začali schovávat teplé oblečení a přemýšleli, co jarního si uvaříme. Ale takhle tady sedíme v teplácích, mikině a zamuchlaní do deky 🙂 a čím jiným se pořádně zahřát než sytou, teplou polévkou. Marika se pustila do zeleninového krému s bylinkovým pestem a použila snad všechnu kořenovou zeleninu, co v lednici našla. Výsledkem jsme byli ale vážně nadšení 🙂
Ingredience
Porce: 4 – 6
Příprava: 35 minut
1 cibule
3 mrkve
2 petržele
1/2 celeru
1 sladká brambora
2 lžíce ghí
2 stroužky česneku
2 – 2,5 l zeleninového vývaru
citronová šťáva
sůl, pepř
Bylinkové pesto:
1 hrst hladkolisté petržele
1 hrst bazalky
1 hrst tymiánu
100 ml olivového oleje
šťáva z poloviny citronu
sůl, pepř
Postup
- Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Ve větším hrnci nechte rozpustit ghí a přidejte nakrájenou zeleninu. Restujte na středním plameni 10 – 15 minut. Zelenina by měla získat zlatavou barvu.
- Zeleninu zalijte vývarem. Česnek zbavte slupky a prolistujte do polévky. Osolte a vařte dokud zelenina nezměkne.
- Mezitím připravte pesto. Do stolního mixéru vložte všechny ingredience a mixujte dokud se vše nepropojí.
- Jakmile je zelenina uvařená, rozmixujte polévku pomocí tyčového mixéru. Ochutnejte a ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Polévku servírujte s bylinkovým pestem.
Pokud máte doma ještě nějaké zásoby sužených hub ze zimy, můžete je do vývaru přidat stejně jako my. Marika totiž zbožňuje bramborovou polévku s houbami a tak jich do základu taky pár přidala. Jejich chuť se s kořenovou zeleninou krásně spojila a hlavně polévka po nich krásně voněla. Doufáme, že to bylo poslední jídlo na zahřátí a počasí se konečně udobří a my se pak budeme moci opět pustit do tvoření lehčích, jarních receptů. Už se na to těšíme 🙂
Dobrou chuť
Jirka a Marika