Zeleninové lasagne - Kitchen story

Zeleninové lasagne

Lasagne oba moji kluci milují a vzhledem k tomu, že se mi doma sešlo spoustu zeleniny, tak jsem se pustila do přípravy bez masa. V hlavní roli byl tentokrát lilek, cuketa a olivy. Místo klasické rajčatové passaty jsem použila pyré z pečených rajčat. Ta chuť je dokonalá! Ne vždy je čas na to péct dopředu rajčata na pyré a proto mám doma ve spíži vždycky v záloze alespoň jednu sklenici. Kupuju tohle, tak na to klidně mrkněte, určitě ho využijete i jinde. Třeba do polévky nebo na omáčku.

 

Ingredience

 

Porce: 6

Čas přípravy: 25 minut

Pečení: 25 minut

 

330 – 350 g čerstvých lasagní

1 lilek

1 cibule

3 stroužky česneku

2 menší cukety

200 g zelených oliv bez pecky

700 g pyré z pečených rajčat ( nebo rajčatové passaty )

450 g mozzarelly

50 g strouhaného parmazánu

1 hrst čerstvé bazalky

1 hrst čerstvého oregana

olivový olej

sůl, pepř, třtinový cukr

Postup

 

  • Troubu rozpalte na 180 °C a zapékací mísu vymažte olivovým olejem.
  • Lilek nakrájejte asi na 1 cm tenké plátky. Osolte z obou stran a nechte cca 5-10 minut “vypotit”. 
  • Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky. Rozpalte větší pánev se dvěma lžícemi olivového oleje a orestujte cibuli a česnek do sklovata.
  • Pomocí papírové kuchyňské utěrky setřete přebytečnou vodu z obou stran lilku a nakrájejte na malé kostičky. Stejně tak cuketu a vše přidejte na pánev k cibuli a česneku. Osolte, opepřete a restujte cca 5 minut, dokud zelenina lehce nezměkne.
  • Olivy překrojte na menší kousky a společně s rajčatovým pyré a nahrubo nasekanými bylinkami přidejte do pánve. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl, pepř a třtinový cukr. Odstavte pánev z plotny.
  • Dno vymazané zapékací mísy vyložte čerstvými lasagnemi a na ně pak dejte vrstvu zeleninové směsi a zasypte na kousky nakrájenou mozzarellou. Toto opakujte dokud nebude zapékací mísa plná. Končit byste měli zeleninovou směsí a tu pak bohatě zasypte nastrouhaným parmazánem.
  • Vložte do trouby a pečte 25 minut. Na vrchu lasagní by se měla vytvořit zlatavá krusta.

 

Tento recept vznikl ve spolupráci s Košík.cz

 

 

Pokud budete stejně jako my používat čerstvé těstoviny na přípravu lasagní, ušetříte tak čas při pečení. U sušených těstovin se doba pečení protáhne na 50 minut. 

 

Marika