Tenhle recept není jen pro milovníky asijského jídla. Rozhodně by si ho měl zkusit udělat každý. Příprava ti nezabere moc dlouho a rozhodně překoná všechny tvoje představy. Vykašli se na čínské fast foody a udělej si něco pořádného.
Ingredience:
2 kuřecí prsa
300ml kuřecího vývaru
400ml kokosového mléka
2cm kousek čerstvého zázvoru
2 chilli papričky
5 kafírových listů (nepovinné)
svazek čerstvého koriandru
4 stroužky česneku
1 tyčinka citronové trávy
jarní cibulka
sezamový olej
limetková šťáva
sojová omáčka
rýže
Pokaždé, když jsme si dělali tohle jídlo, jsme používali už hotovou zelenou kari pastu. Kupovali jsme si ji ve vietnamských obchůdcích. Člověk tím ušetří nějaký čas. Nemusíš se zabývat přípravou pasty a do omáčky přidáš lžičku, dvě, prostě podle chuti. Je mi ale jasné, že ne každý má možnost sehnat si ji. Nezbývá nic jiného, než si ji udělat doma. Měl jsem ze začátku strach, že pasta nebude dostatečně výrazná. Opak byl ale pravdou. Jednoduše jsem to podcenil a při ochutnávání jsem si dal do pusy celou lžičku. CHYBA !!! Po dlouhé chvíli poskakování po kuchyni a hašení požáru v ústech, jsem si otřel uslzenou tvář a mohl pokračovat. Proto největším tipem tohoto receptu je: "Ochutnávej, ale velice opatrně!"
Do mixéru si dej oloupaný kousek zázvoru, chilli papričky bez stonků, 3 kafírové lístky (to jsou limetkové lístky), většinu koriandru (zbytek budeš potřebovat při servírování) a oloupané stroužky česneku. Citrónovou trávu zbav vnějších lístků, rozpul nebo nakrájej na menší kousky a spolu s jarní cibulkou přidej taky do mixéru. Teď zakápni sezamovým nebo olivovým olejem a pořádně rozmixuj. Chutě všech vynikající ingrediencí se spolu perfektně propojí. Výsledná chuť a vůně je dokonalá.
Rozehřej si pánev, a bez oleje na ni vyklop všechnu pastu. Po kuchyni se rozlije úžasná vůně, jak se začne vše propojovat na pánvi. Bude tě to lákat si přivonět a nasát všechny vůně. S tím ale opatrně, vůně je tak silná a pronikavá, že Tě to až radostí rozpláče :D Přidej na kousky nakrájená kuřecí prsa, která lehce osolíš. Nech je chvíli restovat a zalij kuřecím vývarem. Nech chvíli povařit, aby nebyla kuřecí prsa syrová. Mezitím si dej vařit rýži. Očisti čerstvé fazolky a spolu s kokosovým mlékem přidej do pánve. Pokud budeš chtít omáčku hustější, nech ji ještě chvíli probublávat na plameni. Nakonec zbývá ochutit. Nebude tě to stát téměř žádnou práci. Základ máš naprosto bezchybný, takže stačí použít šťávu z limetky a trošku sójové omáčky. Podávané s rýží, lehce posypané koriandrovými lístky.
Zázrak je na světě. Dobrou chuť!