Pečení a vaření s dětmi má obrovské kouzlo. Nejenže máte po ruce pomocníka, ale hlavně ty reakce a rady někdy stojí opravdu za to 🙂 Bertík s námi v kuchyni tráví opravdu spoustu času a my si to užíváme. Někdy je to docela šrumec a my musíme hlídat co všechno by ten náš kuchtík chtěl přidávat do hrnce, ale už se těšíme až jednou bude chystat jídlo on pro nás. Snad to nebude za dlouho 🙂
Ingredience
Čas přípravy: 20 minut
Pečení: 45 minut
250 g hladké špaldové mouky
1 prášek do pečiva
180 g třtinového cukru
4 vejce
250 g měkkého tvarohu
200 g změklého másla + na vymazání formy
kůra z jednoho citronu
šťáva z jednoho citronu
semínka z jednoho vanilkového lusku
hrubá mouka na vysypání formy
Postup
- Troubu předehřejte na 170 °C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Do mísy prosejte mouku a promíchejte s práškem do pečiva.
- Cukr vyšlehejte s vejci do pěny. Pak postupně po lžících zapracujte tvaroh a nakonec stejným způsobem i změklé máslo. Nakonec vmíchejte kůru, šťávu z citronu a semínka z vanilkového lusku.
- Do tvarohové směsi vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
- Těsto rozprostřete do připravné formy a dejte péct do předehřáté trouby.
- Beránek by měl mít před vyjmutím zlatavou barvu. Jestli je hotový můžete překontrolovat pomocí špejle. Po jejím zapíchnutí do těsta by měla vyjít čistá.
- Hotového beránka vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
Tip: Všechny ingredience vyndejte cca 2 hodiny před přípravou těsta, aby měly pokojovou teplotu.
Upéct s námi velikonočního beránka se opravdu nemohl dočkat. Měli jsme z toho opravdovskou radost, protože nás to všechny tak nějak svátečně naladilo. A to, že se nemohl dočkat, až ho ochutná nám dělalo ještě větší potešení. Neustále při focení receptu dorážel, jestli už je ten správný čas beránka nakrojit. Po půl hodině rychlého focení jsme mu to tedy dovolili. Sebral nůž, beránka rozkrájel na milion kousků, ochutnal opravdu jen malinký kousek a spokojeně odešel.
Není nad to, když se rodina podílí na přípravě jídla, co? 🙂
Marika