Velikonoce jsou za rohem a my konečně po dlouhé době máme čas se na ně v pohodě připravit a udělat si nějaká ta velikonoční jídla 🙂 Tyhle svátky si bez perníčků neumíme ani představit a tak se do nich Marika s vervou pustila. Jediná nevýhoda tohoto receptu je v tom, že jsou tak dobrý, že nám nikdy moc dlouho nevydrží 🙂
Porce: 2 plechy Příprava: 20 minut + 1 hodina chlazení těsta Pečení: 6-7 minut 400 g hladké špaldové mouky 100 g třtinového cukru 1 lžíce perníkového koření 1 lžička kakaa 1 lžička sody 60 g másla ( my používáme máslo bez laktózy ) 4 lžíce medu 2 vejce + 1 na potření špetka soli Na polevu: 1 bílek 200 g moučkového cukru 1 lžíce citrónové šťávy– Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, perníkové koření, kakao, sodu a špetku soli.
– Přidejte dvě vejce, med a máslo o pokojové teplotě. Vypracujte hladké těsto, které dejte na hodinu odpočnout do lednice.
– Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát tlustý 4-5 mm. Vykrajujte libovolné tvary, které vyskládejte na plech vyloženým pečícím papírem. Pomažte rozšlehaným vejcem.
– Pečte 6-7 minut v rozehřáté troubě na 200 °C. Perníčky musí zůstat světlé, jinak ztvrdnou.
– Než se perníčky upečou, vytvořte si bílkovou polevu. Do mísy prosejte moučkový cukr, přidejte bílek a citronovou šťávu. Pomocí metličky vyšlehejte dohladka.
– Polevu přendejte do plnícího sáčku a ozdobte perníčky.
Jediné co nám opravdu nejde a v čem bychom se měli zlepšovat, je rozhodně zdobení perníčku 🙂 V tom máme tak trošku mezery a nevypadá to úplně tak, jak jsme si sami v hlavě představovali. Takže pokud se do perníčků pustíte a nejste si se zdobením také úplně jistí v kramflecích, rozhodně si k tomu přizvěte nějaké ty pomocníky, kteří se do toho můžou pustit s vámi. Nejenže je všechny zabavíte, ale budete mít více času věnovat se pečení dalších kousků perníčků, protože mizí opravdu, ale opravdu hodně rychle 🙂
Jaké přípravy před Velikonocemi probíhají u vás?