Velikonoční beránek je jedním z tradičních symbolů Velikonoc. Receptů určitě najdete spoustu, ten náš je díky banánům krásně vláčný. Tento recept můžete péct i mimo Velikonoce, místo formy na beránka vezměte formu na bábovku.
Ingredience
Příprava: 20 minut
Pečení: 60 minut
250 g polohrubé mouky
100 g mletých mandlí
1 prášek do pečiva
150 g třtinového cukru
100 ml slunečnicového oleje
4 vejce
3 malé banány
špetka soli
Postup
Troubu rozehřejte na 160°C. Formu na beránka důkladně vymažte olejem nebo ideálně vystříkejte olejem ve spreji a vysypte hrubou moukou. Při vymazávání formy věnujte velkou pozornost hlavně záhybům v obličeji beránka.
V míse smíchejte mouky, mleté mandle a kypřící prášek.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a zašlehejte olej. Banány oloupejte, pomocí vidličky ho rozmačkejte a vmíchejte ke žloutkové pěny.
Bílky se špetkou soli vyšlehejte sníh. Suchou směs smíchejte se žloutkovou směsí. Pak opatrně vmíchejte bílky.
Těsto vlijte do připravené formy. Těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, protože pečením nabyde.
Vložte do trouby a pečte 60 minut.
Formu po vyjmutí z trouby zabalte do mokré utěrky a nechte vychladnout. Pokud byste chtěli beránka vyklopit ještě teplého, mohl by se vám potrhat. Tím, že těsto vychladne, tak se i zpevní.
Doporučujeme na pečení beránka použít formu keramickou nebo teflonovou, obě hezky vedou teplo. Upečeného beránka nějak moc nezdobíme, jen ho bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem a na krk mu uvážeme mašli. Ale můžete ho třeba polít čokoládovou polevou nebo ozdobit pomocí cukrářského sáčku máslovým krémem. I tady platí, že fantazii se meze nekladou.