Tímto dnešním receptem jsme se nechali inspirovat mistrem kuchařem, kterým není nikdo jiný než Jamie Oliver. A tak moc jsme si tohle jídlo oblíbili, že jsme si ho museli udělat už několikrát po sobě s krátkými časovými rozestupy. Vynikající a jednoduché, prostě paráda.
6-8 menších brambor
hlávka květáku
brokolice
plechovka cizrny
200ml kuřecího vývaru
400ml kokosového mléka
2cm kousek čerstvého zázvoru
2 chilli papričky
5 kafírových listů (nepovinné)
svazek čerstvého koriandru
4 stroužky česneku
1 tyčinka citronové trávy
větší cibule
sezamový olej
limetková šťáva
kari koření
plátky kokosu

Podobný recept jsme už začátkem tohoto roku na náš blog dávali a to zelené kari, recept na něj nalezneš zde. Dá se říct, že základy obou receptů jsou si dost podobné, ale konečný výsledek se od sebe liší. Což je pro milovníky kari skvělá zpráva :) a pokud jím nejsi, stačí pár soust tohoto jídla a naprosto tomu propadneš, tak jako my.
Do mixéru si dej oloupanou cibuli, rozkrájenou na čtvrtky, aby se dobře rozsekala. Přidej oloupaný zázvor velikosti palce, chilli papričku bez stonků, 3 kafírové lístky (to jsou limetkové lístky), většinu koriandru i se stonky (zbytek budeš potřebovat při servírování), oloupané stroužky česneku a citrónovou trávu zbavenou vnějších lístků. Teď zakápni sezamovým nebo olivovým olejem a pořádně rozmixuj. Pro ty kteří mají radši pikantnější jídla, můžou přidat více čerstvých chilli papriček. Vždy je lepší pastu ochutnat, což já občas zapomenu a pak se divím, jak je možné, že je pasta tak ostrá.
Rozpal si pořádně pánev, dokud se z ní nezačne lehce kouřit a pak na ni vyklop všechnu pastu z mixéru. Protože jsme do pasty přidali i trochu toho oleje, není potřeba žádný dávat na pánev. Pastu si orestuj, aby se všechny chutě dobře dokonale propojily a cibule nám změkla. Oloupané brambory si na pánvi orestuj, můžeš je nechat v celku, pokud jsou menší, jinak je rozděl alespoň na polovinu. Hlavičky květáku a brokolice si nakrájej na plátky cca 1cm silné a přihoď na pánev. Vyklop dovnitř plechovku cizrny, můžeš i se šťávou. Teď zasypej kari kořením, lžíce by měla stačit. Všechno zalij kokosovým mlékem, vývarem a nech pomaličku provařit, dokud ti květák a brambory nezměknou. Pro masožravce je možné přidat i kousky kuřecího masa, ale opravdu to není potřeba.
Než se ti kari uvaří, můžeš si mezitím dát vařit rýži, ať pak zbytečně dlouho nečekáš. A taková malá třešnička na dortu jsou na sucho vypražené plátky kokosu, kterými můžeš ozdobit rýži. Člověk si říká taková prkotina, ale všechny dobrá jídla jsou závislá na těch malých detailech, které utvoří konečný výsledek. Určitě si tu minutku najdi a ten kokos vyzkoušej! Nakonec do kari přidej šťávu z limetky, která mu dodá na svěžesti a chuťově ho pozvedne.
A protože jsme si toho včera udělali pořádný kotel, tak mi zbylo i na dnešní oběd na cestách. Není nad to si pochutnat na výborném jídle i druhý den, kde kdo mi teď může závidět :)
Dobrou chuť!