Vafle s malinovou omáčkou a portským vínem - Kitchen story

Vafle s malinovou omáčkou a portským vínem

Společné snídaně jsou u nás opravdu oblíbené a není nad to, když se ráno potká celá rodina u stolu. A protože má každý rád něco sladkého, nesmí chybět palačinky, lívance a nebo právě vafle. Ty se dají udělat na milion způsobů a vždy se po nich slehne zem. Někdo se do nich pustí hned po usednutí ke stolu, jiný si je zase nechává na konec jako sladkou tečku. O tom už jsme kolikrát vedli dlouhé debaty, jestli je lepší začít něčím sladkým a nebo si dát nejdříve něco slaného. Schválně, jak to máte vy?

 

Vafle s malinovou omáčkou

Ingredience

 

Porce: 4

Příprava: 30 minut

Kynutí: 1 hodina

 

170 g špaldové mouky

130 g pohankové mouky

300 ml ovesného mléka

30 g čerstvého droždí

125 g kokosového oleje nebo ghí

4 lžíce medu

2 vejce

špetka soli

 

Malinová omáčka

100 g malin

50 ml portského vína

2 lžíce medu

lžíce vody

Postup

 

 

 

 

 

  • Do menšího rendlíku nalijte část ovesného mléka a lehce zahřejte. Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku mouky a nechte vzejít kvásek.
  • Kokosový olej nebo ghí si rozpusťte.
  • Do velké mísy prosejte všechnu mouku. Přidejte zbylé mléko, žloutky ( bílky dejte bokem ), vzešlý kvásek, rozpuštěný olej, med a špetku soli. Dobře promíchejte a dejte na teplé místo odležet alespoň hodinu.
  • Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně zapracujte do vykynutého těsta.
  • Ve vaflovači tvořte jednotlivé vafle. Hotové je pak odkládejte ideálně na mřížku, aby nezvlhly.
  • Do menšího rendlíku dejte všechny ingredience na omáčku a zahřejte. Vše společně rozšlehejte ponorným mixérem.
  • Vafle servírujte ideálně ještě teplé s malinovou omáčkou z portského vína a ovocem.

 

Vafle s malinovou omáčkou Vafle s malinovou omáčkou

 

Těsto na vafle si můžete v klidu připravit již den předem a zakryté ho v míse nechat v lednici odležet do druhého dne. Chladem se proces kynutí zpomalí a ráno na vás v lednici bude čekat krásně vykynuté těsto, připravené rovnou k použití. My toho využíváme poměrně často, protože ráno s Bertíkem není úplně čas na velké přípravy. Vy tak ušetřený čas můžete využít k prostření stolu a servírování všech dalších možných věcí, které byste si na vafle chtěli dát 🙂

 

Přejeme krásné dobré ráno

Jirka a Marika