Společné snídaně jsou u nás opravdu oblíbené a není nad to, když se ráno potká celá rodina u stolu. A protože má každý rád něco sladkého, nesmí chybět palačinky, lívance a nebo právě vafle. Ty se dají udělat na milion způsobů a vždy se po nich slehne zem. Někdo se do nich pustí hned po usednutí ke stolu, jiný si je zase nechává na konec jako sladkou tečku. O tom už jsme kolikrát vedli dlouhé debaty, jestli je lepší začít něčím sladkým a nebo si dát nejdříve něco slaného. Schválně, jak to máte vy?

Ingredience
Porce: 4
Příprava: 30 minut
Kynutí: 1 hodina
170 g špaldové mouky
130 g pohankové mouky
300 ml ovesného mléka
30 g čerstvého droždí
125 g kokosového oleje nebo ghí
4 lžíce medu
2 vejce
špetka soli
Malinová omáčka
100 g malin
50 ml portského vína
2 lžíce medu
lžíce vody
Postup
- Do menšího rendlíku nalijte část ovesného mléka a lehce zahřejte. Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku mouky a nechte vzejít kvásek.
- Kokosový olej nebo ghí si rozpusťte.
- Do velké mísy prosejte všechnu mouku. Přidejte zbylé mléko, žloutky ( bílky dejte bokem ), vzešlý kvásek, rozpuštěný olej, med a špetku soli. Dobře promíchejte a dejte na teplé místo odležet alespoň hodinu.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně zapracujte do vykynutého těsta.
- Ve vaflovači tvořte jednotlivé vafle. Hotové je pak odkládejte ideálně na mřížku, aby nezvlhly.
- Do menšího rendlíku dejte všechny ingredience na omáčku a zahřejte. Vše společně rozšlehejte ponorným mixérem.
- Vafle servírujte ideálně ještě teplé s malinovou omáčkou z portského vína a ovocem.

Těsto na vafle si můžete v klidu připravit již den předem a zakryté ho v míse nechat v lednici odležet do druhého dne. Chladem se proces kynutí zpomalí a ráno na vás v lednici bude čekat krásně vykynuté těsto, připravené rovnou k použití. My toho využíváme poměrně často, protože ráno s Bertíkem není úplně čas na velké přípravy. Vy tak ušetřený čas můžete využít k prostření stolu a servírování všech dalších možných věcí, které byste si na vafle chtěli dát 🙂
Přejeme krásné dobré ráno
Jirka a Marika