Tvarohové knedlíky s jahodami - Kitchen story

Tvarohové knedlíky s jahodami

Určitě si říkáte, že jsme se zbláznili, když sem dáváme další jahodový recept. Ale my  si vážně nemůžeme pomoct! Těch možností je nespočet a my právě teď prožíváme jahodové orgie :) Takové tvarohové knedlíky s jahodami .... komu by se to taky nelíbilo, že? Sice u nás byla menší bitva o to, jestli to budou knedlíky kynuté (ty jsou oblíbené Marikou) a nebo tvarohové (ty zas zbožňuju já). Nakonec jsme si je museli udělat jedny i druhé.  

Tvarohové knedlíky s jahodami

ingredience1

Porce: 4 (cca 25-30 knedlíčků)      Čas: 30 minut

Tvarohové knedlíky:
250g polohrubé mouky
50g změklého másla
250g měkkého tvarohu
1 1/2 lžíce moučkového cukru
kůra z 1 citrónu
1 vejce
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
jahody
vanilkový cukr
 
Jahodový přeliv:
2 hrsti jahod
lžíce moučkového cukru
250ml smetany
máta

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami

Výstřižek

- Pokud máte doma robot, určitě ho využijte na přípravu těsta, dost vám to ulehčí práci.

- Do mísy si dejte všechny ingredience potřebné na těsto. Polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva, špetku soli, změklé máslo, tvaroh, vejce a kůru z jednoho citrónu. Kůra z citrónu být nemusí, ale těsto dostane svěží nádech. Vše dobře promíchejte a vytvořte si tak nelepkavé těsto. 

- Já jsem při tvorbě knedlíčků raději použil váleček na vyválení, aby těsto bylo rovnoměrně tlusté. Následně jsem z těsta vykrajoval stejné kola, aby byly jeden jako druhý.

- Co knedlíček, to jahoda. Pokud nemáte jahody dostatečně zralé a sladké, použijte vanilkový cukr. Přidejte trošku ke každé jahodě a knedlíček zabalte.

- Vkládejte do vroucí vody a vařte cca 10 minut.

- V mixéru si mezitím rozmixujte vše potřebné na jahodový přeliv.

Tvarohové knedlíky s jahodami

No řekněte sami, nebyla by škoda neudělat si takovou dobrotu? Skvělé je, že si tenhle typ receptů můžete v průběhu roku vždy upravit podle sebe, přesně podle toho co je zrovna na zahrádce k dispozici. Ať už to budou jahody, meruňky a nebo třeba švestky, něčemu takovému se těžko odolává. 

U tvarohových knedlíků se ještě používá tvrdý tvaroh, který se na knedlíčky strouhá a pak se polévá rozpuštěným máslem. Tak jsem na to byl zvyklý já, ale Marika mi ukázala zázrak v podobě jahodového přelivu. Přátelé, řeknu vám, že to bylo neskutečné žrádlo!

Máte nějaké domácí vychytávky i vy? Podělte se s námi!

JIrka-podpis-300x223