Když se řekne podzim, jednoznačně nám vyplynou na mysli dvě věci. První z nich je vyloženě jen naše představa ideálního podzimu a s tím spojené krásné barvy, kterými se příroda zbarví, prosluněný den a pouštění draků. Ta druhá je spojená s našimi chuťovými vzpomínkami na dětství, kdy jsme měli zásobu domácích jablek a ořechů a tomu se samozřejmě přizpůsobovaly i jídla, která se doma dělávala. Jedním z nich je třeba právě trhanec, který jsme si tentokrát udělali laděný pěkně do podzimu, takže jak jinak než s jablky a oříšky. Ten karamel je taková třešnička na dortu 🙂



– Ve velké míse smíchejte mouku, špetku soli a kůru z ½ citrónu.
– Žloutky vyšlehejte s třtinovým cukrem a přidejte k mouce spolu s mlékem a vanilkovým extraktem. Vše spolu dobře promíchejte.
– Bílky vyšlehejte a přidejte k těstu. Díky bílkům, bude trhanec pěkně nadýchaný.
– Na větší pánvi rozpusťte máslo a vlijte do ní těsto. Přiklopte pokličkou a na středním plameni nechte přibližně 5 – 7 minut, dokud nebude možné těsto otočit. Pak to opečte i z druhé strany.
– Na zvláštní pánvi rozpusťte třtinový cukr a vytvořte si karamel.
– Jablko zbavte jádřince a spolu s oříšky přidejte ke karamelu. Přidejte brandy, skořici a všechno spolu promíchejte. Podle potřeby přidejte trošku vody.
– Hotové těsto natrhejte a přidejte k jablko s karamalem a promíchejte.
– Podávejte na talíř a zasypejte moučkovým cukrem.
Když si vzpomenu na chuť domácích jablek z babiččiny zahrádky, trošku se mi zasteskne, protože ta byla k nezaplacení. Dneska se mi už málokdy stane, že koupená jablka jsou tak dobrá. Jasně nejsou špatná, ale přeci jen to už není ono. Proto jsme byli nadšení, když jsme dostali pár kousků skvělých jablek z rodinné zahrádky a to pak bylo přesně to pravé. Když jsme si je pak udělali v karamelu a se skořicí …. ráj na zemi 🙂