Dneska to bude hlavně o tom, že jídlo musí nejen dobře chutnal, ale i hezky vypadat. Tyhle dvě věci jdou ruku v ruce a pokud jedna složka bude na talíři chybět, nebude to zkrátka ono. Proto jsem pro vás připravili pár tipů, kterými se řídíme, když pro vás připravujeme recepty, ale vlastně i v běžném životě. Takže víme, že tyto rady jsou přenositelné i do vašich domácností a kuchyní, kde musíte nakrmit všechny hladové krky. Nakonec máme pro vás připravenou soutěž o kuchyňský robot, tak buďte pozorní
1. NÁDOBÍ
Vše začíná správným výběrem nádobí. Vím, že tohle je větší investice, ale pokud třeba zrovna zvažujete koupi nového servisu budou se vám tyto rady hodit. Nejlépe budou fungovat klasické kulaté talíře, rozhodně se vyhněte hranatým tvarů. Moc hezky vypadají ručně vyráběné talíře, které jsou lehce nedokonalé a každý kus je originál. Co se týká barev rozhodně se vyvarujte sytým barvám a výrazným vzorům. Na určité druhy pokrmů je fajn nebát se použít něco pestřejšího, ale do běžného života to podle mě není praktické. Ráda používám i různé dřevěné misky a talíře, i když je tento materiál náchylnější na údržbu. Čím víc je používám, tím hezčí patinu získávají. A v neposlední řadě to jsou příbory. Na focení jich mám plnou krabici, ale doma vám bude stačit jedna pěkná sada. Nebo můžete obejít pár antiků a koupit každý příbor jiný.
A teď už se dostáváme k samotnému servírování jídla. Čerstvé bylinky, jedlé květy nebo klíčky dodají jídlu svěžest. Používáme je často a hlavně v letních měsících k nim je jednoduchý přístup. My si většinu věcí pěstujeme na zahrádce. Další důležitá věc je struktura! Té jednoduše docílíte různými semínky, oříšky, kořením nebo vločkami mořské soli. Vždy se ale držte pravidla, že by na talíři mělo být jen to, co se dá sníst.
Závěrečnou tečku na talíři dodá kapka, oleje, pesta nebo zálivky. Na sladká jídla se skvěle hodí med nebo javorový sirup. Na fotkách tento efekt funguje skvěle, ale věřím, že stejné to bude i ve vašich kuchyních.
Látkové ubrousky dodají do fotky jakousi měkkost, ale popravdě je dost často využívám při svátečních obědech nebo večeřích s přáteli. Dají se sehnat poměrně lehce, ale pokud jste zruční můžete si je jednoduše ušít sami. Skvěle se pro tyto účely hodí len. S barevností můžete být odvážnější, ale pořád bych se držela pastelových odstínů.
A abyste si to případně mohli rovnou odzkoušet, máme pro vás tip na soutěž o kuchyňský mixér. Pravidla jsou naprosto jednoduchá:
-
- Na odkaze http://bit.ly/FoodstylingSoutez do komentářů vložte fotku svého jídla, ke kterému jste mohli použít pár našich tipů.
- Nezapomeňte také napsat název jídla a proč jste si vybrali právě tohle jídlo.
- Nebojte se sezónnosti ingrediencí a použití dekorací, určitě se to vyplatí.
Snad vám naše zkušenosti z focení pomohou v běžném životě, kdy času není nazbyt a jste rádi, že vůbec něco uvaříte. Ale věřte, že food styling je spíš o grifu než časové náročnosti. Pár cvičných pokusů a půjde vám to pěkně od ruky třeba jako nám při servírování chřestu se zastřeným vejcem