Už to vypadá, že nám léto pomalu, ale jistě končí. My se toho ale nějak nechceme vzdát a tak pořád nějak doufáme, že se přeci jen počasí umoudří a bude zas o něco lépe. Navykli jsme si jíst mnohem odlehčenější, rychlá jídla a to nám naprosto vyhovuje. A protože jsme stejně jako spousta z vás v jednom kole, určitě uvítáte recept na takovou jednu rychlou večeři. Těstoviny zbožňujeme a pokud k tomu máme ještě rajčátka přímo z naší zahrádky, je to prostě lahoda.



– Ve vroucí a dobře osolené vodě uvařte těstoviny tak akorát na skus, nesmí být rozvařené.
– Na větší pánvi rozpusťte lžíci másla a lehce na něm zarestujte na drobno nakrájenou šalotku a česnek.
– Ideální je použít několik různých druhů rajčat, hlavně použijte rajčata dobře zralá a plná chuti. Rajčata dobře omyjte, větší kusy nakrájejte na čtvrtiny, střední na poloviny a cherry rajčata můžete použít celá. Takto je přidejte na pánev a orestujte. Část z nich rozmáčněte vidličkou, aby pustily šťávu. Restujte zhruba 5 – 10 minut, šťáva z rajčat vám vytvoří základ omáčky.
– K rajčatům na pánev přidejte polovinu naběračky vody z těstovin. Je v nich škrob, který omáčku pěkně zahustí. Přidejte strouhaný parmazán, osolte, opepřete a pokud nejsou rajčata dost výrazná, použijte i špetku třtinového cukru.
– Stáhněte z plamene a přímo na pánev k rajčatům přidejte uvařené tagliatelle. Dobře promíchejte, aby se každý kousek těstovin dochutil omáčkou z rajčat.
– Čerstvou bazalku nakrájejte na tenké proužky a přidejte k těstovinám. Promíchejte a můžete podávat.
Letos se nám sice na naší terase s rajčaty nedařilo tolik, jako v loni, ale i tak jsme tam nějakou tu úrodu rajčat měli. Je skvělé, že nám moje mamka ze svého zahradnictví dala několik různých druhů rajčat. Máme rádi různorodost a tady jsme k tomu měli hned několik různých barev a chutí najednou a přímo po ruce, tak jsme toho museli využít 🙂