Tagliatelle s pestem z medvědího česneku - Kitchen story

Tagliatelle s pestem z medvědího česneku

Medvědí česnek patří k našim nejoblíbenějším bylinkám, je to takový zelený posel jara, a tak se není čemu divit, že jsme mu na našem blogu už párkrát věnovali vlastní recept. Ať už to byla detoxikační polévka právě z medvědího česneku a mladých kopřiv, kde jsem se snažili k samotnému receptu ještě shrnout jeho příznivé účinky pro organismus ( recept najdete zde ). A nebo recept na pesto z medvědího česneku se ztraceným vejcem ( recept tady )  servírované na opečeném krajíci chleba. Jaro si bez něj vážně neumíme představit. A dnešní recept? Tagliatelle s pestem z medvědího česneku si zamilujete pro svou jednoduchost a výraznou chuť.

 

Ingredience

 

Porce: 2

Příprava: 30 minut

 

300 g tagliatelle

olivový olej

parmezán

 

Na pesto:

1 šalotka

50 g medvědího česneku

20 g bazalky

1 lžíce strouhaného parmezánu

1 lžíce piniových oříšků

olivový olej

sůl, pepř

 

Na ochucenou strouhanku:

3 filetky ančoviček

2 toustové chleby

1 lžíce kukuřičné strouhanky

1/2 lžíce plátků mandlí

1/2 lžíce piniových oříšků

olivový olej

sůl, pepř

Postup

 

 

 

 

  • Do většího hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Tagliatelle vložte do vroucí vody a vařte dle návodu.
  • Do stolního mixéru přidejte všechny ingredience na pesto a zalijte olivovým olejem. Olej přilévejte postupně podle hustoty pesta. Vše spolu dobře rozmixujte a dochuťte solí a pepřem.
  • Rozehřejte středně velkou pánev a zakápněte olejem. Ančovičky dejte na pánev a nechte rozpustit. Toustový chleba nakrájejte nebo natrhejte na malé kostičky a přidejte na pánev spolu s kukuřičnou strouhankou, mandlemi a piniovými oříšky. Vše spolu orestujte do zlatova a dochuťte solí a pepřem.
  • Rozpalte velkou pánev a bohatě zakápněte olivovým olejem. Přidejte část pesta a těstoviny a rychle spolu promíchejte. Pesto přidávejte postupně podle potřeby. Jednoduše ochutnejte jestli vám množství pesta s těstovinami chutná. Na pánvi jen ohřejte, aby pesto neztrácelo zbytečně barvu.
  • Servírujte těstoviny posypané ochucenou strouhankou a strouhaným parmezánem.

 

Trochu netradičně může působit ochucená strouhanka na těstovinách. Nejenže je skvěle chuťově doplní, ale bonusem je lehké křupnutí při každém soustu. Ať už si pro medvědí česnek dojdete do lesa nebo jen na farmářský trh, určitě dnešní recept vyzkoušejte! Nebudete litovat 🙂

 

Jirka a Marika