Svíčková na smetaně - Kitchen story

Svíčková na smetaně

Hned na začátek je dobré napsat, že pojem ” svíčková na smetaně ” je trochu zavádějící, protože se toto jídlo nepřipravuje z hovězí svíčkové, jak by se mohlo zdát. Tento jemný kus masa se totiž vůbec nehodí pro dlouhé dušení v troubě. Lepší je použít hovězí zadní, falešnou svíčkovou nebo loupanou plec.

 

Ingredience

 

Porce: 4- 6

Čas přípravy: 20 minut

Pečení: cca 3 hodiny

 

1 kg hovězí maso na pečení (hovězí zadní, falešná svíčková nebo loupaná plec )

100 g špeku v kuse

1 cibule

2-3 mrkve

1 petržel

1/4 menšího celeru

3 bobkové listy

4 kuliček nového koření

250 ml 30% smetany

citron

cukr

sůl, pepř

slunečnicový olej

 

K servírování:

karlovarský knedlík

 

Postup

 

  • Špek nakrájejte na delší špalíčky o hraně cca 1 cm. Maso očistěte od blan a tuku. Pomocí dlouhého ostrého nože vytvořte kapsu a vložte špek do masa ( směrem po vláknech ). Lépe se vám bude vkládat, když jednu stranu špeku seříznete do špičky. Špek při pečení ovoní a zvláční maso. Nakonec osolte a opepřete.
  • Troubu předehřejte na 160 °C.
  • Cibuli, mrkev, petržel a celer očistěte. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, zeleninu nastrouhejte nahrubo. V hlubokém hrnci/pekáči vhodném na pečení rozpalte dvě lžíce oleje a osmahněte na něm ze všech stran maso a pak ho dejte bokem. Na výpeku osmahněte zeleninu dozlatova.
  • Do hrnce k zelenině vraťte opečené maso, zalijte vodou cca do 2/3 a ještě lehce osolte. Koření svažte do plátýnka a vložte ho do hrnce.  Budete si tak jisti, že před mixováním vyjmete všechno koření.
  • Hrnec přikryjte poklicí a vložte do trouby. Pečte cca 3 hodiny do změknutí masa. Každých 30 minut maso otočte.
  • Až bude maso měkké, tak ho vyjměte společně s kořením ven z hrnce. Omáčku nezahušťujeme, stačí když rozmixujete zeleninu dohladka.
  • Omáčku ochuťte cukrem, citronovou šťávou a popřípadě solí. Nakonec přidejte smetanu pro zjemnění, tu stačí jen prohřát.
  • Maso nakrájejte na plátky. Do talíře dejte nejdříve omáčku, pak až maso a knedlík. My nejraději s k svíčkoví servírujeme karlovarský knedlík.

 

Svíčková se stala našim národním jídlem a snad každá rodina má svůj osvědčený recept. Já mám na tom našem ráda to, že se zahušťuje pouze rozmixovanou zeleninou. Kyselost omáčce nedodává ocet, ale jemnější citron. Recept vypadá dlouhý, ale věřte, že to není tak složité, jak to vypadá. Důležité je nepodcenit přípravu, pak už je to vlastně hračka.

 

Marika