Jsou recepty, které si jednoduše zamilujete a vyslouží si u vás doma stálé místo v kuchyni. Stejně je tomu u nás s receptem na tento koláč, který vychází z těsta na galetku z naší kuchařky Manželé v kuchyni. V různých obměnách ji připravujeme během celého roku. Tak koukněte na tuto variantu se švestkami a pusťte se do pečení.
Ingredience
Porce: 6 – 8
Příprava: 20 minut
Odležení: 1 hodina
Pečení: 45 minut
Na těsto:
240 g hladké špaldové mouky
20 g třtinového cukru
špetka soli
1 lžička mleté skořice
140 g studeného másla
3 – 4 lžíce ledové vody
Na náplň:
500 g švestek
4 lžíce třtinového cukru + na posypání
1 – 2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička mleté skořice
1 lžíce brandy
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, skořici, sůl a třtinový cukr. Máslo nakrájejte na kostičky a do těsta zapracujte. Postupně přidávejte ledovou vodu a vytvořte hladké, nelepkavé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odležet v lednici.
- Švestky vypeckujte, nakrájejte na čtvrtky a dejte do velké mísy. Zasypejte kukuřičným škrobem, skořicí, cukrem, přidejte brandy a dobře promíchejte.
- Troubu rozehřejte na 180°C.
- Dno pečící formy vyložte papírem a okraje vymažte máslem.
- Vychlazené těsto z lednice vyválejte na vále na tloušťku cca 5 mm a přendejte opatrně do formy. Přečnívající kusy těsta přes okraj formy odřízněte nožem. Ochucené švestky přendejte do formy i se vzniklou šťávou z nich. Lehce zasypejte třtinovým cukrem a dejte do trouby na 45 minut.
- Po pečení nechte vychladnout.
Vytvořené šťávy ze švestek, kukuřičného škrobu, skořice, brandy a cukru, se rozhodně nezbavujte. Určitě ji, tak jak píšeme v receptu použijte k zalití švestek ve formě. Možná vám přijde šťávy příliš, ale po upečení a vychladnutí koláče vytvoří směs lehkou “želatinu” díky které vám náplň v koláči bude držet pohromadě. Navíc koláč skvěle dochutí a vy si ho okamžitě zamilujete.
Jak vidíte, základy receptů se dají skvěle obměňovat a zkoušet stále nové a nové kombinace. S odstupem času vidíme, že velká část naší kuchařky je založená právě na tom. S radostí v ní tak listujeme i po čase a naše recepty zkoušíme zase znovu 🙂
Jak jste na tom vy?
Jirka a Marika