Znáte to sami, odbyde pátá hodina odpoledne a venku už je tma jak v pytli. Tma přichází tak brzy, že nám to kolem osmé hodiny večer připadá jako půlnoc. S tím může nastat trošku problém a člověk může začít propadat depresi. Proto je třeba se proti tomu obrnět a mít po ruce připravený vždy nějakou tu dobrotu, která mu rozjasní den. A pokud je v ní i troška alkoholu, jak je tomu dnes, hned jsou ty pozimní/zimní dny o mnohem veselejší 🙂
Porce: 2 Příprava: 10 minut 750ml červeného vína 50 – 70ml brandy 2ks skořice 3ks badyánu 10ks hřebíčků 2 plátky pomerančové kůry 1cm zázvoru 2 – 3 lžíce cukru– Červené víno nalijte do menšího rendlíku a přidejte k němu brandy. Množství brandy přidejte podle toho, jak silné chcete mít svařené víno.
– K vínu přidejte všechno koření, zázvor zbavte slupky a spolu s pomerančovou kůrou dejte také do rendlíku.
– Množství cukru dávkujte podle vína, které jste použili. Pokud máte sladší víno, cukru není tolik potřeba.
– Víno zahřejte téměř k bodu varu a můžete podávat.
Trocha svařeného vína, dobré čtení do ruky nebo skvělá deska na gramofonu a musím říct, že si tyhle dlouhé večery snad ještě zamiluju 🙂 Marika je zachumlaná do deky, Pepina jí leží v klíně a člověk si říká, že je na tom světě opravdu krásně. Ještě si k tomu umím představit praskání dřeva v krbu, ale na to si ještě nějakou dobu počkáme 🙂
Ale i přesto musím říct, že není nad teplo domova!