STROUHANÁ BUCHTA - Kitchen story

STROUHANÁ BUCHTA

Jsou recepty, které člověka provází celý život, aniž si to uvědomuje. Stejně tak je tomu i u nás. Nejdříve, když jsme se pustili do blogování, snažili jsme se rozhlížet po světě gastroscény, co je zrovna aktuální, co nám jednoduše chutná a co dobře vypadá. A jak pokračuje čas, receptů přibývá a my se poohlížíme zpět. A když tak společně přemýšlíme, dost často se vracíme do dětských let a vzpomínáme, jak naše maminky nebo babičky pekly nebo vařily. A tak je tomu i s dnešním receptem na strouhanou buchtu s tvarohovou náplní.

 

STROUHANÁ BUCHTA

Ingredience

 

Množství: plech 30 x 40 cm

Čas přípravy: 20 minut + 30 minut chlazení těsta

Pečení: 40 minut

 

Tmavé těsto:

200 g hladké špaldové mouky

200 g celozrnné špaldové mouky

1 kypřící prášek do pečiva

1 lžíce perníkového koření

4 lžíce kakaa

150 g moučkového cukru

1 vejce

250 g změklého másla

2 lžíce mléka

 

Tvarohová náplň:

4 vejce

200 g moučkového cukru

500 g tvarohu

1 lžíce kukuřičného škrobu

2 lžíce rumu

Postup

 

 

 

 

 

 

  • Nejdříve připravte tmavé těsto. Smíchejte mouku, kypřící prášek, perníkové koření kakao a moučkový cukr. Pak přidejte vejce, mléko a na menší kostky nakrájené máslo. Vypracujte kompaktní těsto. To rozdělte na dva díly, jeden udělejte o něco větší než ten druhý. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do mrazáku.
  • Troubu rozpalte na 170°C a plech vyložte pečícím papírem.
  • Připravte tvarohou náplň. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílku vyšlehejte sníh a pak přidejte polovinu moučkového cukru a ještě chvíli šlehejte. Žloutky vyšlehejte s druhou půlkou cukru do pěny.
  • Tvaroh smíchejte s žloutkovou pěnou, kukuřičným škroubem a rumem. Nakonec opatrně zapracujte sníh.
  • Nejdříve z mrazáku vyndejte větší díl těsta a nastrouhejte ho na hrubém struhadle na plech vyložený pečícím papírem. Lehce těsto udusejte a zalijte ho tvarohovou náplní. Pak vezměte menší díl těsta a nastrouhejte ho na tvarohovou náplň.
  • Plech vložte do rozpálené trouby a pečte 40 minut.

Jen řekněte sami, kolik z vás má v rodině recept na ten jejich pravý strouhaný koláč. I když se třeba jmenuje jinak, určitě jste se s ním už u babiček nebo tetiček setkali. 🙂 U nás jsou jednoduše věci a recepty, které si doma ani tak často neděláme a spíš se s nimi setkáváme u širší rodiny. O to víc si to užíváme a pak se stane, že na ně dostaneme jedou za čas chuť i my.

 

Jaké jsou vaše jídla a recepty, které si doma neděláte a setkáváte se s nimi spíše na návštěvách? A dáte si je s chutí nebo spíše s díky odmítnete?

 

Jirka a Marika