Steamed pork buns - Kitchen story

Steamed pork buns

Omlouvám se za anglický název dnešního receptu, ale český ekvivalent se mi nezdá nijak přitažlivý. Kdybychom se snažili přeložit volně do češtiny, jednalo by se nespíš o Knedlíky na páře plněné vepřovým masem. No uznejte sami, že Steamed buns, zní mnohem lépe. Vím, že klasické pork buns vypadají trošku jinak, ale to bychom nebyli my, abychom si to neudělali po našem :)

DSC_0037

ingredience1

Vepřové maso:
600g pěkného vepřového kousku (bůček nebo krkovice)
sůl
lžíce hnědého cukru
čerstvá chilli paprička
2-3 lžíce rybí omáčky
limeta
badyán
olej
 
Knedlíčky:
340g hladké mouky
200ml vlažného mléka
2 lžičky instantního droždí
2 lžíce cukru
1 lžička soli
1 lžička kypřícího prášku
2,5 lžíce oleje
 
Salát na plnění:
bílé zelí
mrkev
koriandr
okurka
limeta
rýžový ocet
rybí omáčka
cukr
hoisin omáčka
 

Je to celkem dlouhý seznam, to je pravda, ale není potřeba se bát, že by v něm bylo něco co se sehnat nedá. Určitě to stojí za to, takže si skoč pro nákupní tašku a hurá na nákupy. K asijské kuchyni neodmyslitelně patří vepřové maso, v klasické receptu se používá vepřový bůček, do kterého se vetře sůl a cukr ve stejném poměru a pak se dá péct do trouby. My jsme si to lehce upravili a použili jsme vepřovou krkovici, kterou jsme před podáváním ještě upravili a dochutili na pánvi, ale všechno pěkně po pořádku.

Maso:

Maso v celku si dostatečně osol a dej péct do trouby na 180°C na 1,5 hodiny, aby se maso rozpadalo. Tady je celkem těžké určit přesnou dobu pečení, přece jen záleží na velikosti masa. Proto využijte svých kulinářských dovedností a dobu pečení si pohlídejte sami. 

Je více možností, jak maso připravit k podávání. Někdo ho krájí na plátky, my jsme si ho natrhali a připravili k další úpravě na pánvi. Rozehřej si olej na pánvi, přidej na jemno nakrájenou chilli papričku a badyán. Nech spolu chvíli tančit po pánvi, aby se vše krásně rozvonělo. Přihoď maso, já jsem ho nechal ještě chvíli restovat, aby se vytvořila křupavá kůrčička. Stáhni z ohně, protože teď přijde hnědý cukr a rybí omáčka. Pánev by měla být dostatečně horká, kdyby jsme to nechali na plameni, mohlo by se to připálit. Všechno promíchej,aby každičký kousíček masa byl ochucený.

DSC_0014

 Buns:

Než se maso upeče, připrav si zbytek věcí, ať to pak jde jako po másle. Aby ti těsto pěkně vykynulo, nech si vzejít kvásek. Smíchej tak vlažné mléko, s troškou cukru, špetkou mouky a samozřejmě instantní droždí. Po chvíli by měl kvásek vzejít, takže ho pak smíchej se všemi zbylými ingrediencemi a těsto pořádně propracuj. Mělo by ti pod rukama vzniknou krásné, hladké těsto. Přikryj ho suchou a čistou utěrkou a nech odpočívat, dokud ti nezdvojnásobí objem, alespoň 45 minut.

Z vykynutého těsta si vytvoř váleček, ze kterého pak můžeš odkrajovat kousky a vyválet z něj placičky. Toto těsto vychází přibližně na 20 kousků. Někdo je válí do kruhu, já bych to viděl na menší ovály. Přece jen, se tam toho masa vejde daleko více :) Přelož na půl a doprostřed vlož kousek pečícího papíru, aby se ti to při napařování neslepilo dohromady. 

Teď si dej vařit vodu do hrnce a vlož připravené těsto na napařovák. Ať už použiješ klasický kovový nebo bambusový, na tom nezáleží. Hlavně nezapomeň vyložit pečícím papírem, to by se ti jinak špatně dostávalo pryč. Stačí jim kolem 10 minut a jsou hotové.

Salát:

Co se salátu týče, nakrájej si bílé zelí a mrkev na tenké proužky, dlouhé přibližně 10 cm, jinak také známé jako Julienne. Julienne jsou kousky potravin o délce asi 10 cm, ale o různé síle. V misce si vytvoř dresing. Lžička cukru, smíchaná rýžovým octem, rybí omáčkou a šťávou z limetky v poměru 1:1:1. Zase záleží jak hodně salátu si vytvoříš, proto salát před podáváním ochutnej, aby byl dostatečně ochucený.

DSC_0019

 Mám rád, když se dá všechno doprostřed stolu a každý si může nabrat podle své chuti. Doprostřed knedlíčku si dej hoisin omáčku, přidej maso, salát a jako třešničku na dortu, čerstvý koriandr. Tohle si zamiluje úplně každý! 

Takže opatrně, protože ze své zkušenosti víme, že hrozí závislost! 

JIrka-podpis-300x223