Snídaně by měla být základem dne, to už říkávala moje babička a každý víme, že je to pravda. Ne vždy však máme dostatek času během týdne, abychom jí věnovali dostatek času, který si tohle jídlo zaslouží. A tak u nás vítáme každý volný den, kdy si ten čas můžeme udělat a pustit se tak do něčeho moc dobrého 🙂 Pro tentokrát jsme se pustili do špaldových vaflí. Už dlouho jsme si je nedělali a tak byl nejvyšší čas vyzkoušet nějakou tu novinku. Tak tady je!



– Droždí rozdrobte do střední misky, přidejte vlažné mléko, trošku mouky a cukru. Vidličkou vše dobře rozmíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
– Do větší mísy dejte špaldovou mouku, špetku soli, skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek a promíchejte.
– Kokosový cukr chutná tak trochu jako karamel, pokud ho nemáte, můžete nahradit klasický třtinovým cukrem. Cukr vyšlehejte se žloutky a přidejte k suchým ingrediencím.
– Do mísy k mouce přidejte vzešlý kvásek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a dobře promíchejte, abyste vytvořili hladké, řidší těsto. Zakryjte čistou utěrkou a dejte vykynout na 30 minut na teplém místě.
– Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který nakonec vmíchejte do vykynutého těsta.
– Vaflovač rozehřejte a pomocí naběračky naplňte vaflovým těstem. Pečte do zezlátnutí.

Vafle jsme zkombinovali s pošírovanými hruškami v červeném víně. Omáčku jsme zredukovali a vše doplnili vyšlehanou šlehačkou. A tady je recept na hrušky.


– Hrušky zbavte slupky a celé i se stopkou vložte do úzkého, ale vyššího hrnce.
– Do hrnce přidejte všechno koření, cukr. Vše zalijte lahví červeného vína a brandy. Množství cukru do omáčky dejte podle toho, jaké víno jste použili. Pokud máte víno sladší, cukru dejte méně.
– Hrušky vařte zhruba 20 – 30 minut, dokud nebudou hrušky měkké. Zralejší hrušky budou potřebovat méně vaření než ty nezralé.
– Po změknutí hrušky vyndejte do misky bokem a víno v hrnci nechte ještě vařit, aby se zredukovalo jeho množství. Omáčka tak nabyde na síle a zhoustne.
– Jakmile dosáhnete požadované hustoty, stáhněte z plamene, přeceďte a přidejte do teplé omáčky lžíci másla. Promíchejte, aby se máslo s omáčkou dobře spojilo.
– Hotové vafle polijte redukovanou omáčkou z červeného vína, přidejte plátky pošírované hrušky a jako třešnička na dortu domácí šlehačka 🙂
No jen řekněte sami, že byste si něco takového nedali. Hlavně, pokud by vám někdo něco takového donesl až do postele, tomu snad nikdo nemůže odolat 🙂 Troška práce navíc, ale ta finální podoba a hlavně chuť stojí za pár minut té práce.
Co vaše snídaně, kdy jste naposledy uvařili pro někoho druhého?