Těstoviny u nás v kuchyni nemůžou chybět a vždy si je jednou za čas rádi uvaříme. Člověk má nespočet možností na jaký způsob si je připravit. Asi nejznámější recept u nás je na boloňské špagety, tedy s masovým ragú a my jsme si řekli, že je zkusíme připravit úplně bez masa, tedy špagety se zeleninovým ragú a houbami. Byla to celkem výzva, dostat do nich dostatek chuti, ale myslím, že se nám to povedlo 🙂
Ingredience
Porce: 2
Příprava: 40 minut
2 mrkve
2 petržele
80 g celeru
1 cibule
100 g hlívy ústřičné
100 g hnědých žampionů
1 hrst sušených hub
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
5 snítků tymiánů
1 snítka rozmarýnu
1 lžíce rajčatového protlaku
150 ml červeného vína
390 g krájených rajčat
sůl, pepř, třtinový cukr
1 hrst hladkolisté petržel
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
250 g špaget
K servírování:
strouhaný parmazán
Postup
- Rozehřejte větší pánev. Sušené houby nechte odmočit v misce s vodou.
- Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, dobře osolte a uvařte špagety podle návodu.
- Mrkev, petržel a celer zbavte slupky a nakrájejte na kostička cca 5 x 5 mm. Přidejte na pánev spolu s 2 lžícemi másla a 1 lžicí olivového oleje. Restujte na silnějším plameni dozlatova.
- Cibuli nakrájejte na kostičky, houby očistěte, nakrájejte na plátky, sušené houby zbavte přebytečné vody a vše přidejte restovat na pánev. Ke směsi dejte bobkový list, tymián i rozmarýn. Stáhněte plamen na polovinu a zlehka pokračujte, dokud vše nebude mít krásnou zlatavou barvu. Nakonec přidejte nakrájený česnek nadrobno.
- Rajčatový protlak dejte na pánev a zarestujte.
- Zalijte červeným vínem a nechte odpařit všechen alkohol. Vodu z odmočených hub nalijte na pánev a nechte zredukovat na třetinu, abyste zvýraznili chuť.
- Přidejte krájená rajčata a dochuťte solí, pepřem, případně třtinovým cukrem. Hladkolistou petržel nasekejte na drobno a zamíchejte do zeleninového ragú.
- Hotové těstoviny zceďte a na pánvi promíchejte s ragú a podávejte se strouhaným parmazánem.
Jak už jsme několikrát říkali, snažíme se konzumaci masa omezit a dopřáváme si ho opravdu jen párkrát v týdnu. Když už si nějaký ten kousek masa koupíme, dáme si záležet, aby byl opravdu kvalitní a my přesně věděli odkud pochází. Zrovna dnes jsme si říkali, že už dlouho jsme sem nedali recept právě s masem a s velkým překvapením zjistili, že je to už skoro rok. Ale jak je krásně vidět, zelenina dokáže být v kuchyni nádherně rozmanitá!
Když se do našeho receptu pustíte, dejte si opravdu záležet hned z kraje vaření a restujte zeleninu dostatečně dlouho. Ne nadarmo se říká, že barva znamená chuť a u kompletně zeleninového jídla to platí dvojnásob. Zelenina krásně zkaramelizuje a vy rozhodně nebudete těch pár minut u plotny navíc litovat. Budete nadšení stejně jako já, když jsme u jednoho stolu hodovali nad tímhle skvělým jídlem. A protože šlo o moje oblíbené těstoviny, měl jsem takový malý svátek 🙂
Jirka a Marika