Začátkem tohoto týdne jsme měli další z našich oblíbených Gastrokroužků a pro tentokrát se zaměřením na slovenskou kuchyni. Každý si určitě řekne, stejně jako my, že jsou to přeci naši sousedi, takže to musí být poměrně lehké. Ovšem zkuste přijít s nějakým neotřelým slovenským receptem … a tak to nakonec dopadlo, že jsme se s Marikou pustili do kapustnice. Nic objevného to nebylo, přiznáváme, ale když udělá člověk i obyčejné jídlo poctivě a na ničem nešetří, může vzniknout něco opravdu dobrého.



– Ze všeho nejdříve je potřeba si založit vývar z uzených kostí. Můžete použít i klasický masový, ale nad uzený vývar není, obzvlášť v tomto případě. 1,5 kg uzených kostí si dobře omyjte pod studenou vodu, abyste se zbavili přebytečné soli a nečistot, v hrnci pak zalijte studenou vodou, přihoďte 3 lístky bobkového listu a 3 kuličky nového koření. Vodu lehce osolte, ale opravdu jen lehce, protože uzené kosti jsou samy o sobě slané. Nechte táhnout 3-4 hodinky, kdy v průběhu vaření odebírejte nečistoty a pěnu na hladině.
– Brambory si oloupejte, nakrájejte na stejně velké kostičky a dejte vařit do kastrůlku. Nezapomeňte osolit a přidat celý kmín. Brambory se vaří zvlášť, abychom dokázali uhlídat jejich uvaření tak akorát. Kdyby se vařily v polévce, mohli bychom rozvařit zelí, protože každá věc potřebuje jiný čas vaření. Jakmile je máte uvařené, neslívejte z nich vodu! Je v ní obsažený bramborový škrob, díky kterému se nám polévka lehce zahustí a nebude potřeba mouky.
– Ve větším hrnci si orestujte na troše sádla na drobno nakrájenou cibuli se slaninkou, které následně zasypte sladkou červenou paprikou a nechte zapražit. Jakmile se začne paprika na hrnci přichytávat, zalijte uzeným vývarem.
– Sušené houby si zalijte horkou vodou a nechte chvíli odstát a změknout. Houby i s vodou nalijte do polévky.
– Vodu z kysaného zelí vymačkejte do misky zvlášť, je lepší ho následně do polévky přidávat postupně, abyste dobře uhlídali její kyselost. Zelí si jednou či dvakrát překrojte, bude se lépe jíst. Přidejte ho do polévky a nechte chvíli vařit.
– Paprikovou klobásu nakrájejte na kolečka, maso z uzených kostí oberte a všechno společně s uvařenými brambory i s vodou přidejte do polévky.
– Polévku je třeba dochutit, aby byla dobře chuťově vyvážená. Osolte, opepřete a pokud je potřeba přidejte vodu z kysaného zelí. My jsme na konec přidali ještě lžíci medu jako takovou příjemnou tečku.
– Úplně nakonec přijdou do polévky prohřát sušené švestky. Pokud nemáte domácí, tak doporučujeme kupovat švestky v bio kvalitě, které neprošli procesem síření a doslazování. Nakrájejte si je na menší kousky, z jedné švestky cca 3-4 kousky a dejte do polévky.
– Podávejte se lžicí kysané smetany a trochou čerstvého tymiánu.
Stejně asi jako spousta českých rodin i u nás máme hodně oblíbenou zelňačku, která se té slovenské hodně podobá. Na Slovensku je ale kapustnica svátečnější polévka a recepty se na ni liší rodina od rodiny. Důležité je nešetřit na surovinách, ale tak to platí v podstatě u každého jídla. Tento recept na kapustnici je vážně báječný, polévka je plná skvělých chutí a vyplatí se věnovat jí trochu svého času, rozhodně toho nebudete litovat. A jak se říká, na poprvé je kapustnice skvělá, ale druhý den, až se odleží je naprosto luxusní. Nejenže vás polévka v těchto chladnějších dnech pěkně zahřeje a zasytí, ale dostanete do sebe díky kysanému zelí spousty vitamínů.
Pokud tak ještě nevíte jakou polévku si připravit, abyste uspokojili své chuťové pohárky a naplnili si žaludky do sytosti, určitě se pusťte právě do naší kapustnice.