Možná jste si už všimli, že máme hned za rohem park Vítkov, kam rádi chodíme načerpat síly a aspoň trochu nasát čerstvý vzduch. Sice to zatím není úplně veselé, ale my už se nemůžeme dočkat až se všechno po zimě začne probouzet. Ptáci začínají zpívat a my netrpělivě čekáme, kdy se začne všechno zelenat a kvést. Toho se vážně nemůžeme dočkat, protože právě tehdy začne sezóna pikniků a grilování 🙂 Ale tentokrát jsme si do parku zašli alespoň na malou procházku, než nás chlad vyhnal zátky domů, kde jsme se pustili do slaného špenátového koláče 🙂
Ingredience
Příprava: 20 minut + 40 minut chlazení
Pečení: 40 minut
Forma: 36 cm x 13 cm
225 g celozrné špaldové mouky
125 g studeného másla
3 žloutky
1 – 2 lžíce ledové vody
čerstvý tymián
sůl
Náplň:
80 g čerstvého špenátu
300 ml 30% smetany
2 vejce
100 g strouhaného parmezánu
čerstvý tymián
sůl, pepř
máslo na vymazání formy
Postup
Troubu rozehřejte na 180°C, horkovzduch.
V míse vytvořte základní těsto na slaný koláč neboli quiche. Do mísy nasypejte mouku, přidejte ½ lžičky soli, 3 žloutky, na kostky nakrájené máslo, tymián a dobře spolu promíchejte. Postupně přidávejte 1 – 2 lžíce vody, dokud nebudete mít hotové hladké těsto. To poté zabalte do potravinářské fólie a těsto nechte v lednici odležet přibližně 40 minut.
Formu na koláč vymažte máslem a vyložte rovnoměrně vyváleným těstem na tloušťku cca 5 mm a přebytečné okraje odřízněte nožem. Těsto vidličkou lehce propíchejte a dejte na něj pečící papír a vysypejte fazolemi. Ty udrží těsto, aby se při pečení nezvedalo. Vložte do trouby a pečte 10 minut. Po předpečení odstraňte pečící papír s fazolemi.
Předpečené těsto naplňte čerstvým špenátem. Ve zvláštní míse smíchejte smetanu, vejce, strouhaný parmezán a nasekaný tymián. Vše dobře promíchejte, dochuťte solí, pepřem a zalijte rovnoměrně předpečené těsto se špenátem. Vložte do trouby a pečte 30 minut.
Po vytažení z trouby nechte vychladnout.
Ať už se pustíte do dnešního receptu na slaný špenátový koláč a nebo zrovna využijete třeba jiný recept na quiche, který jsme dělali na našem blogu s chřestem ( recept najdete zde ). Tak jako tak můžete do náplně použít cokoliv co máte zrovna po ruce, ideálně co vám zrovna sezóna nabízí. U nás se quiche dělají poměrně často, pokud se chystá nějaká rodinná oslava nebo čekáme návštěvu. Dá se připravit dopředu, ale přitom nezabere tolik času na přípravu a my se tak můžeme věnovat jiným věcem. A to co zbude si jednoduše vezmu s sebou na cesty 🙂
Řekněte sami, nedali byste si taky? Rozhodně nás zajímá jakou kombinaci slaného koláče / quiche si děláváte doma vy! Dost oblíbený v našem okolí je taky variace s cibulí a slaninou nebo právě chřest s kozím sýrem. Jeden takový slaný koláč se zeleninou i v naší kuchařce Manželé v kuchyni a posíláte nám na něj samé pozitivní ohlasy. Za to moc děkujeme, tak snad bude chutnat i tenhle 🙂