Nikdy nemůžu odolat na vánočních trzích trdelníku. Jeho vůni už poznám na míle daleko a jdu na jistotu. A teď jsme narazili na tento recept, který je mu velice podobný. Jak chutí, tak vůní. Akorát, vypadá mnohém lépe, nevšedně a jeho příprava nezabere tolik času.
Ingredience:
380 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
150 ml mléka
20 g čerstvého droždí
1 žloutek
4-5 lžic cukru
40 g másla
Na plnění:
80 g másla
4 lžíce cukru
3 lžičky skořice
Nejdříve si nechej, už tradičně, vzejít kvásek. Droždí rozdrob do teplejšího mléka, přidej špetku mouky a cukru. Díky teplejšímu mléku, vzejde kvásek rychleji. Někdo přidává i špetku soli, ale to nedělej. Sůl zastavuje kvašení. Smíchej všechny suroviny s moukou, máslo použij roztopené. Tuhé, čerstvě vytažené z ledničky by se ti do těsta špatně zapracovávalo. Vypracuj vláčné a mírně lepkavé těsto. Pokud potřebuješ přidat mouku, tak jen opatrně, chceš přece, aby to bylo poživatelné a nebyl z toho kus betonu. Na teplém místě nech těsto vykynout, alespoň jednu hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Zatím si připrav náplň a smíchej máslo, skořici a cukr. Tím pak budeš těsto potírat. Jakmile máš těsto vykynuté, na vále z něj udělej asi 0,5-1 cm tlustou placku. Tu pak potřeš skořicovou náplní, trošku si nech na závěr, kdy budeš potírat už hotový pletenec. Těsto zabal do roličky a nožem rozřízni v půli. Pak otoč vzniklé dva kusy naruby a můžeš začít plést do copánku. Popravdě nikdy mi copánky nešly, takže mi chvíli trvalo, než jsem to dostal do podoby, která byla jakž takž přijatelná. Klidně si s tím chvíli vyhraj, ať je to lahodící oku. Konce potom spoj dohromady a zapleť do sebe. A celé to lehce potři zbylou skořicovou náplní. Teď důležitá věc, troubu si rozehřej na maximálně 180°C, já jsem to přecenil a svůj první pletenec jsem úspěšně spálil. Ale i tak byl skvělý, jak se říká, spálené je na pleť.