Skořicové šneky plněné jablky a švestkami - Kitchen story

Skořicové šneky plněné jablky a švestkami

Kolikrát se u nás doma před víkendem dohadujeme, co bychom si mohli upéct, aby tady bylo něco na zub. Většinou to dopadá tak, že si říkáme, že vlastně není potřeba vůbec nic. Že se nebudeme dráždit, abychom neměli  zbytečné výčitky. A víte jak to nakonec dopadá… stejně se peče! A výčitky? Vůbec žádné 🙂 A to hlavně proto, že je to vždycky taková pecka. Nestačíme nad tím ani zapřemýšlet a všechno je hned pryč, jako by se po tom země slehla 🙂 Stejně tak tomu bylo s dnešním receptem, moc dlouho se u nás teda neohřály.

 

Skořicové šneky plněné jablky a švestkami

Ingredience

 

Příprava: 30 minut

Kynutí: 1 hodina

Pečení: 25 – 30 minut

Počet: 10 – 12 kusů

 

250 g hladké mouky

21 g čerstvého droždí

125 ml vlažného rostlinného mléka

1 vejce na pomazání + žloutek

25 g rozpuštěného rostlinného másla

1 lžíce krystalového cukru

špetka soli

 

Na náplň:

60 g rostlinného másla

5 lžic krystalového cukru

2 lžičky skořice

2 jablka

8 švestek – můžou být i sušené

 

Postup

 

 

 

 

 

 

  • Do rendlíku nalijte část rostlinného mléka a lehce zahřejte. Přidejte větší špetku z mouky, cukru, všechno droždí a nechte vzejít kvásek.
  • Do větší mísy vsypte všechnu hladkou mouku. Přidejte vzešlý kvásek, zbytek mléka, žloutek, rozpuštěné máslo, cukr a špetku soli. Vše společně zapracujte a vytvořte hladké těsto. Pro ulehčení práce můžete použít kuchyňský robot. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte alespoň hodinu kynout.
  • Vytvořte si náplň. Rostlinné máslo rozehřejte v rendlíku, přidejte cukr, skořici a nechte rozpustit. Stáhněte z plamene. Jablka i švestky zbavte jádřince a pecek a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte do rendlíku a dobře promíchejte.
  • Troubu rozehřejte na 180°C, program horkovzduch.
  • Z vykynutého těsta vyválejte na pomoučněném vále plát těsta cca 5 mm tlustý. Potřete ho celý připravenou náplní a zarolujte.
  • Odměřte si, aby vám z těsta vyšlo 10 – 12 kusů a roli těsta naporcujte. Jednotlivé šneky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Vejce rozšlehejte a šneky potřete, poté vložte do rozehřáté trouby. Pečte 25 – 30 minut.
  • Po vytažení z trouby nechte vychladnout.

 

Skořicové šneky plněné jablky a švestkami

 

Variant jak šneky z kynutého těsta vytvořit je poměrně spousta. Mezi nejklasičtější z nich patří ty, plněné jen skořicovou náplní a cukrovou polevou. My jsme do náplně přidali ovoce, které šneky krásně odlehčí a přidají receptu něco navíc. Pokud máte ve spíži pár kousků vlašských ořechů, rozhodně toho využijte a přidejte je nasekané do náplně. Lehké křupnutí v nadýchaném těstě bude tou poslední tečkou k dokonalosti. Pokud máte v domácnosti více strávníků, rozhodně se vyplatí pustit se do dvojíté dávky těsta. Šneky mizí opravdu, ale opravdu rychle 🙂

 

Marika a Jirka