Schiacciata s červenou cibulí a gorgonzolou - Kitchen story

Schiacciata s červenou cibulí a gorgonzolou

Schiacciata je lehká, nadýchaná focaccia, která se zdobí cibulí a výrazným sýrem. V původním receptu, pocházejícím z Florencie je použit sýr Gruyére, já jsem to trošku poupravila a použila sýr s modrou plísní, Gorgonzolu.

Schiacciata s červenou cibulí a gorgonzolouIngredience (2 ks):

Těsto:
15g čerstvého droždí
200ml vlažné vody
375g hladké pšeničné mouky
1 a 1/2 lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
Posypání:
2 větší červené cibule
200g Gorgonzoly
čerstvý rozmarýn
4 lžíce olivového oleje
1 lžička hrubé soli

Nákupní seznam

Je to opravdu jednoduchý recept a hotová schiacciata je naprosto skvělá. Jako první věc je potřeba si udělat kvásek. Do hrnečku rozdrob 15g čerstvého droždí, přidej špetku mouky a cukru a zalij vlažnou vodou. Díky vlažnější vodě budeš mít kvásek mnohem rychleji vzešlý. Jen opatrně, voda nesmí být horká, v tom případě by kvásek nevzešel. Ideální je teplota okolo 30°C. Do mísy si dej mouku, sůl, olivový olej a vzešlý kvásek. Všechno spolu pořádně promíchej, aby ti vzniklo měkké a lepkavé těsto. Pokud je potřeba přidej po lžičkách trochu vody nebo v opačném případě po troškách mouku. Těsto vyklop na pomoučněný vál a pusť se do toho rukama, aby bylo těsto pořádně propracované. Hladké a pružné. Teď ho dej do olejem lehce vymazané mísy, zakryj a nech kynout alespoň hodinu a půl až dvě hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto rozděl na dvě části, ze kterých vypracuj bochánky a nech 10 minut odpočinout. Z bochánků na pomoučněném vále vyválej kulatou placku. Přendej je na plech a zakryté utěrkou, nech dokynout další půl hodinku. Těsto bude krásně nadýchané. Do těsta udělej prsty důlky, posyp chléb cibulí, sýrem a rozmarýnem. Nakonec zakápni olivovým olejem. A můžeš s tím do trouby na takových 30 minut. 

Schiacciata s červenou cibulí a gorgonzolouTěsto krásně povyskočí a chléb bude perfektně křupavý. Kuchyní se rozlije úžasná vůně všech použitých ingrediencí, které se neskutečně doplňují. Chléb nech lehce vychladnout na mřížce, rozkrájej na osminky a podávej ho ještě teplý. I studený stojí za to, ale teplý je naprosto dokonalý. U nás se po těch dvou kouscích jenom zaprášilo. 

Marika Podpis