Nevíme jak je to u vás, ale my jsme si tak moc oblíbili avokádo, že není dne, aby u nás v ledničce nebylo alespoň jedno v zásobě. Ale popravdě, cestu jsme si hledali poměrně dlouho. Jeho chuť není výrazná a proto je potřeba ho skloubit se správnými chutěmi. Avokádo je velice zdravé a plné spousty skvělých věcí pro naše tělo. Je významným zdrojem zdravých tuků a vitamínu E (vitamín plodnosti), který avokádo obsahuje nejvíce ze všech druhů ovoce. Dále je také vynikajícím zdrojem draslíku.
My si z avokáda udělali salát s rajčaty a tuňákem, který je naprosto ideální do začátku nového dne. Dodá vám spoustu energie, abyste mohli začít další úspěšný den.
PORCE: 2 ČAS PŘÍPRAVY: 10 minut 1 avokádo 1/2 malé červené cibule 1 hrst cherry rajčat 120 g kvalitního tuňáka v olivovém oleji hrst čerstvého koriandru 1 lžíce olivového oleje 1 lžíce citrónové šťávy sůl, pepř– Cibuli si nakrájejte na co nejemnější plátky. Protože chceme, aby měla jemnější chuť, je lepší ji trošku prosolit a chvíli nechat odležet na prkýnku. Nejenže ji ochutíte, ale ještě k tomu i změkne.
– Avokádo rozpulte, vyndejte z něj pecku a pomocí lžíce vydloubněte dužinu. Avokádo společně s rajčaty nakrájejte na přibližně stejně velké kostky a dejte do misky společně s cibulí a tuňákem.
– Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a čerstvě namletý pepř. Vše opravdu zlehka promíchejte, aby zůstaly zachovány všechny textury. Zralé avokádo je poměrně měkké a lehce se může stát, že ho rozdrtíte.
– Úplně nakonec nakrájejte čerstvý koriandr a přidejte na salát.
V čechách se dají nejčastěji sehnat dva druhy avokáda – Hass a Fuerte, které jsou vzhledově poměrně daleko. Hass – je světově nejpěstovanější odrůdou. Jeho slupka je hrbolatá, často se mu přezdívá ropucha. Barva je povětšinou hněda až hnědo-fialová a tvarem připomíná spíše vejce. Fuerte – je naopak zelené a má hladkou slupku. Tvarem se přibližuje spíše hrušce.
Při nákupu avokáda dbejte na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Plody v obchodech bývají ve většině případů spíše tvrdé a tedy nezralé. V tomto případě avokádo nechte dozrát doma asi 2 – 3 dny při pokojové teplotě. Pamatujte na to, že teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak vám avokádo začne zevnitř černat.
Pokud si avokádo napoprvé neoblíbíte, určitě mu po nějaké čase dejte ještě jednu šanci! Byla by velká škoda se o takový zázrak, plný vitamínů, ochudit. 🙂 Zkuste salát společně s naším bezlepkovým chlebem, recept na něj najdete zde.
Dobrou chuť