Když jsme byli s Jirkou v Itálii, na obědě v jedné restauraci jsem narazila na těstoviny se šafránem a cuketou. Tahle kombinace mě hned na první pohled zaujala a jakmile jsem je ochutnala, bylo mi jasné, že je musím zkusit udělat doma. A musím se pochválit, moc se mi povedly.
Rocchetti (nebo jiný druh těstovin)
1 šalotka
1 menší cuketa
2 stroužky česneku
špetka šafránu
100ml zeleninového vývaru
100ml smetany
1 lžíce másla
sůl
Jako první věc si dej vařit vodu na těstoviny, ať pak zbytečně nečekáš. Voda na těstoviny by měla být hodně slaná, téměř jako mořská voda. Dobu potřebnou na uvaření těstovin využij na přípravu omáčky. Pokud nemáš čerstvé těstoviny, čas na omáčku budeš mít dostatečný. Na másle si orestuj nadrobno nakrájenou šalotku společně s česnekem. Potom přidej cuketu na kostičky, šafrán a zalij vývarem a smetanou. Vše nech společně povařit a lehce zredukovat, aby se chutě zkoncentrovaly. Nezapomínej ochutnávat, díky tomu budeš mít neustále přehled nad chutí omáčky. Nakonec dochutíš solí.
Když budeš mít těstoviny hotové, tak né že je hned hodíš na talíř. Není nic horšího, než dostat na talíř suché těstoviny nepromíchané s omáčkou. Tak si dej ještě chvíli práci, ať finální podoba opravdu stojí za to. Těstoviny přidej na pánev k omáčce a všechno společně promíchej, ať se omáčka dostane ke každému kousku. Teď už jen zbývá vše pěkně nandat na talíř. Já jsem použila jeden z našich posledních úlovků. Jde o designovou kolekci nádobí Jamieho Olivera, kterou právě seženeš v řetězci Albert. Jak se říká, jako první jíme očima. Na pěkném nádobí chutná skvělé jídlo ještě lépe.
Dobrou chuť...