Roastbeef s béarnskou omáčkou - Kitchen story

Roastbeef s béarnskou omáčkou

Uznáváme, že teď nebyl moc čas tvořit recepty na blog, právě kvůli našemu stěhování, občas jsme nevěděli, kde nám hlava stojí. Ale už jsme téměř ve finále a tak jsme se dnes konečně pustili do plnohodnotného vaření v nové kuchyni. Opravdu mi to chybělo, pustit se do vaření naplno. A tak jsem se dnes pustil rovnou do roastbeefu s béarnskou omáčkou. Lepší začátek v nové kuchyni jsme si nemohli ani přát.

Roastbeef s béarnskou omáčkou

ingredience1

Porce: 4   Čas: 60 minut

500g hovězí nízký roštěnec
sůl, pepř
olej
 
Béarnská omáčka:
4 žloutky
šalotka
250g rozpuštěného másla
2 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce vody
šťáva z poloviny citrónu
špetka chilli
čerstvě namletý pepř
hrst nasekaného estragonu
 

Dlouhou dobu jsem se na roastbeef chystal, ale měl jsem z něj tak trošku respekt. Přece jen, říkal jsem si, že člověk už musí mít něco odvařeno, aby se do něčeho takového pustil. Opak je pravdou! Chybami se člověk učí, ale tady mi přijde více náročnější udělat béarnskou omáčku, než chytnout správně udělané maso. 

Roastbeef s béarnskou omáčkou

Ze všeho nejdříve si kupte kvalitní kousek nízkého roštěnce. Je lepší si za maso trošku připlatit, aby bylo opravdu dobré. Já jsem si sehnal vyzrálý kousek a rozhodně jsem nelitoval. Je lepší si ho před samotnou úpravou odblanit a nechat dosáhnout pokojové teploty. 

Troubu si nastav na 140°C, aby byla opravdu rozehřátá, když budeš vkládat maso dovnitř. Maso si osol a opepři ze všech stran. Následně maso orestuj na pořádně rozpálené pánvi. Mělo by se z ní lehce kouřit, než na ní maso položíš. To právě proto, aby se krásně zatáhlo, všechna šťáva tak zůstala uvnitř a hlavně, abychom dostali pěknou barvu masa. Není to lákavý pohled, když má maso vybledlou šedou barvu. Maso je potřeba opéct ze všech stran a pak ho na pekáči dát do trouby. Do správného propečení to bude trvat zhruba 40 minut, ale záleží na velikosti masa. Pokud máte teploměr na měření teploty masa, klidně ho využijte, měli bychom dosáhnout 54°C né více. Jinak se to dá poznat také na omak, maso by nemělo být příliš měkké, aby se při promáčknutí prstem nezačalo "houpat".

Roastbeef s béarnskou omáčkou

Zatímco se maso peče v troubě, připrav si béarnskou omáčku. Je to omáčka holandského typu, takže pokud už holandskou omáčku umíš, máš výhodu. Do zvláštního rendlíku si nakrájej na jemno šalotku a přidej vinný ocet i vodu a nech svařit na polovinu. Do žáruvzdorné mísy si dej žloutky, které je potřeba vyšlehat nad vodní lázní. Musíš s tím opatrně, aby se žloutky moc nezahřály, takže drž mísu raději v rukou, to člověk může hned reagovat a stáhnout je z tepla. Přidej zredukovaný ocet s vodou, estragon a pomalu nalévej rozpuštěné máslo. Nesmíš zapomenout stále šlehat, aby se všechno dokonale spojilo. Osol, přidej šťávu z citrónu a špetku chilli. A máš hotovo!

Roastbeef s béarnskou omáčkou

Nám k servírování úplně stačil krajíc čerstvého chleba, který jsme si ještě lehce opekli. Maso si tak nakrájejte na tenké plátky, zalijte béarnskou omáčkou a můžete servírovat.

Nezbývá nic jiného než popřát dobrou chuť!

JIrka-podpis-300x223