Příští týden nás čeká catering, kde si klient přál zařadit do nabídky i raw food a tak nám nezbývalo nic jiného, než si vše nastudovat a vyzkoušet. No a tak vznikl tenhle super dezert v našem podání. Nemusíte se bát, že bychom na raw foof přešli úplně, přeci jen maso je maso :) Raw znamená syrová nebo také živá strava
. Suroviny, které se do jídla dávají nesmí projít žádnou tepelnou úpravou nad 42°C. Ideální pro tento typ jídla je ovoce, zelenina, všechny druhy oříšků a semínek. Jasně, člověk se musí dost vzdělávat, pokud by se chtěl zaměřit jen na raw stravu, ale protože my jsme si pro tentokrát udělali dezert, tyhle jednoduché základy vám budou absolutně stačit.
Počet porcí: 6 Čas: 30 minut
Těsto:
1 hrnek vlašských ořechů
1 hrnek datlí
2 lžíce kakaa
1/2 lžičky kardamonu
1 lžička skořice
špetka soli
Poleva:
1/2 hrnku kakaa
1/4 hrnku sirupu z agáve
1/4 hrnku kokosového oleje
1/2 lžičky skořice
Je dobré mít kvalitní mixér, ve kterém rozmixujete všechny ingredience na těsto. Dost vám to ulehčí práci. Ale pokud se rozhodnete pustit se do toho růčo-fůčo, nikomu bránit nebudeme. Začněte s vlašskými ořechy, stačí je rozsekat na hrubo. K nim se přidají všechny ostatní suché kořenící ingredience a dobře promíchají. Nakonec přijdou do mixéru datle a tak to nechte společně chvíli mixovat, aby vznikly malé kousíčky. Do vámi vybrané formy vložte nejdříve potravinářskou fólii a pak rozložte rovnoměrně těsto. To si dejte vychladnou do ledničky.
Polevu budete dávat také do mixéru, takže vám to dost ulehčí práci. Vložte do něj všechny suroviny až na kokosový olej a nechte mixovat, tak dlouho, dokud se vše pěkně nespojí do jednotné hmoty. Nakonec přijde kokosový olej a zase nechte chvíli mixovat.
Zchladlé těsto vytáhněte z ledničky a polevu přes něj rovnoměrně přelijte. Vezměte si stěrku, bude se vám to lépe roztírat. A protože je potřeba, aby nám to opět zchladlo, dejte brownies zpět do ledničky. Stačí jim ke ztuhnutí 3-5 hodin. Pokud je necháte v lednici přes noc, je to ještě lepší.
Ve finále si pusťte fantazii na špacír a vykrojte si ze ztuhlého těsta tvary podle vlastní chuti. My zastáváme pravidlo, méně je někdy více a vždycky se nám to vyplácí. Takže my jsme se rozhodli pro jednoduchý, kulatý tvar se střídmým zdobením. Jak se vám to líbí?
Věřím, že si tenhle raw dezert užijete stejně jako my :) Jirka není moc na sladké, ale po tomhle se mohl zbláznit!
Dobrou chuť!