Stejně tak, jako asi většina našeho národa, i my jsme tělem i duší houbaři. Je teda pravda, že se na to celý rok těšíme a pak to kolikrát vypadá tak, že se do lesa na houby dostaneme opravdu jenom párkrát. Letos je to o to náročnější, že máme Alberta a ještě si neumíme představit, že bychom si ho vzali sebou do lesa. Ale nakonec se nám poštěstilo, alespoň jednou jedinkrát pro letošní rok do lesa vyrazit a nasbírat si nějakou tu úrodu i pro sebe. Albert byl na delší procházce s babičkou a my tak sebrali košík a honem do lesa.
Marika se chtěla okamžitě pustit do přípravy houbové polévky nebo smaženice, to jsou totiž její nejoblíbenější jídla z hub. Řekl jsem si ale, že bychom mohli zkusit udělat něco nového a podělit se o to s vámi. A tak vznikl dnešní recept na plněné ravioli s houbovou omáčkou 🙂

Ingredience
Porce: 2
Příprava: 30 minut
Na ravioli
1 vejce + 4 na náplň
100g hladké mouky
sůl
Na houbovou omáčku
1 šalotka
1 menší stroužek česneku
100g slaniny
400g lesních hub
100ml 33% smetany
majoránka
tymián
lanýžový olej
1 lžíce másla
sůl, pepř
Postup
- Na vál nasypejte hladkou mouku a doprostřed rozklepněte 1 vejce. Lehce osolte a vytvořte těsto na ravioli. Dobře propracujte a nechte 10 minut odležet v lednici.
- Rozpalte pánev a rozehřejte na ní máslo. Šalotku, česnek a slaninu nakrájejte na drobno a orestujte do sklovata. Lesní houby nakrájejte na menší kousky a přidejte orestovat na pánev. Po pár minutách zalijte smetanou, dochuťte majoránkou, tymiánem, solí a pepřem. Jakmile máte hotovo, odstavte a zakápněte zlehka lanýžovým olejem.
- Do rendlíku nalijte vodu, dobře osolte a přiveďte k varu.
- U zbylých 4 vajec oddělte žloutky od bílků. Žloutky musí zůstal v celku, aby vám držely na těstě.
- Z těsta vyválejte tenký plát, jak nejtenčí vám to půjde, aby těsto ale stále drželo pohromadě. Pomocí sklenice vykrojte z těsta 8 stejných kusů. Mašlovačkou všechny potřete z jedné strany po okrajích bílkem a doprostřed 4 kusů těsta opatrně poklaďte žloutky. Ty následně jemně přikryjte zbylými kusy těsta, abyste neporušili žloutky a prsty na okraji obě dvě těsta spojte po celém obvodu. Hotové ravioli dejte do vroucí vody na 3 minuty.
- Na talíř naservírujte houby s omáčkou, nahoru poté 2 kusy ravioli a můžete nakonec ještě zakápnout lanýžovým olejem a přidat trochu čerstvých bylinek.
TIP: Pokud máte doma trochu demi-glace omáčky ( recept na ni najdete zde ), můžete do základu houbové omáčky také trochu přidat. Její chuť se více zvýrazní a vaše jídlo nebude mít konkurenci.

U nás houby na podzim prostě vedou a jsou hned jako první sezónní ingredience na našem stole. Bohužel se do lesa nedostaneme tak často, jak bychom chtěli nebo spíše kolik hub bychom doma chtěli 😀 ale na druhou stranu máme štěstí, že na nás rodina myslí a vždycky nám nějaký ten kousek lesa přinesou i k nám domů 🙂 Ať už čerstvé, které zpracujeme obratem a nebo pak sušené, které nám vydrží ve spíži poměrně dlouho.
A když se řeknou houby, naše nejoblíbenější recepty jsou právě kulajda, bramboračka, smaženice, houbové rizoto a jednou za čas i houbové řízky. Když nad tím tak přemýšlím, vlastně úplně to nejvíce nejoblíbenější jídlo z hub snad ani nemáme, jsou to úplně všechny jídla z nich.
Kde se prostě houbaří, tam se dobře daří 🙂 A co vaše jídla z hub? Pochlubte se, abychom mohli rozšířit náš seznam receptů.
Díky a dobrou chuť!
Jirka a Marika