Ravioli s houbovou omáčkou - Kitchen story

Ravioli s houbovou omáčkou

Stejně tak, jako asi většina našeho národa, i my jsme tělem i duší houbaři. Je teda pravda, že se na to celý rok těšíme a pak to kolikrát vypadá tak, že se do lesa na houby dostaneme opravdu jenom párkrát. Letos je to o to náročnější, že máme Alberta a ještě si neumíme představit, že bychom si ho vzali sebou do lesa. Ale nakonec se nám poštěstilo, alespoň jednou jedinkrát pro letošní rok do lesa vyrazit a nasbírat si nějakou tu úrodu i pro sebe. Albert byl na delší procházce s babičkou a my tak sebrali košík a honem do lesa.

Marika se chtěla okamžitě pustit do přípravy houbové polévky nebo smaženice, to jsou totiž její nejoblíbenější jídla z hub. Řekl jsem si ale, že bychom mohli zkusit udělat něco nového a podělit se o to s vámi. A tak vznikl dnešní recept na plněné ravioli s houbovou omáčkou 🙂

 

 

Ingredience

 

Porce: 2

Příprava: 30 minut

 

Na ravioli

1 vejce + 4 na náplň

100g hladké mouky

sůl

 

Na houbovou omáčku

1 šalotka

1 menší stroužek česneku

100g slaniny

400g lesních hub

100ml 33% smetany

majoránka

tymián

lanýžový olej

1 lžíce másla

sůl, pepř

Postup

 

  • Na vál nasypejte hladkou mouku a doprostřed rozklepněte 1 vejce. Lehce osolte a vytvořte těsto na ravioli. Dobře propracujte a nechte 10 minut odležet v lednici.
  • Rozpalte pánev a rozehřejte na ní máslo. Šalotku, česnek a slaninu nakrájejte na drobno a orestujte do sklovata. Lesní houby nakrájejte na menší kousky a přidejte orestovat na pánev. Po pár minutách zalijte smetanou, dochuťte majoránkou, tymiánem, solí a pepřem. Jakmile máte hotovo, odstavte a zakápněte zlehka lanýžovým olejem.
  • Do rendlíku nalijte vodu, dobře osolte a přiveďte k varu.
  • U zbylých 4 vajec oddělte žloutky od bílků. Žloutky musí zůstal v celku, aby vám držely na těstě.
  • Z těsta vyválejte tenký plát, jak nejtenčí vám to půjde, aby těsto ale stále drželo pohromadě. Pomocí sklenice vykrojte z těsta 8 stejných kusů. Mašlovačkou všechny potřete z jedné strany po okrajích bílkem a doprostřed 4 kusů těsta opatrně poklaďte žloutky. Ty následně jemně přikryjte zbylými kusy těsta, abyste neporušili žloutky a prsty na okraji obě dvě těsta spojte po celém obvodu. Hotové ravioli dejte do vroucí vody na 3 minuty.
  • Na talíř naservírujte houby s omáčkou, nahoru poté 2 kusy ravioli a můžete nakonec ještě zakápnout lanýžovým olejem a přidat trochu čerstvých bylinek.

 

TIP: Pokud máte doma trochu demi-glace omáčky ( recept na ni najdete zde ), můžete do základu houbové omáčky také trochu přidat. Její chuť se více zvýrazní a vaše jídlo nebude mít konkurenci.

 

U nás houby na podzim prostě vedou a jsou hned jako první sezónní ingredience na našem stole. Bohužel se do lesa nedostaneme tak často, jak bychom chtěli nebo spíše kolik hub bychom doma chtěli 😀 ale na druhou stranu máme štěstí, že na nás rodina myslí a vždycky nám nějaký ten kousek lesa přinesou i k nám domů 🙂 Ať už čerstvé, které zpracujeme obratem a nebo pak sušené, které nám vydrží ve spíži poměrně dlouho.

 

A když se řeknou houby, naše nejoblíbenější recepty jsou právě kulajda, bramboračka, smaženice, houbové rizoto a jednou za čas i houbové řízky. Když nad tím tak přemýšlím, vlastně úplně to nejvíce nejoblíbenější jídlo z hub snad ani nemáme, jsou to úplně všechny jídla z nich.

 

Kde se prostě houbaří, tam se dobře daří 🙂 A co vaše jídla z hub? Pochlubte se, abychom mohli rozšířit náš seznam receptů.

 

Díky a dobrou chuť!

Jirka a Marika