Na našem výletě do Budapeště před několika lety, jsme ochutnali spoustu skvělých jídel a sepsali z toho pár tipů pro vás ( článek najdete zde ). Jedním z nich byl právě také ramen. Od té doby jsme mu propadli a vždy, když máme příležitost si na něj musíme zajít. V Praze jsme si oblíbili Bon fresh ramen na Náměstí míru a stali se jejich stálými a spokojenými strávníky 🙂 Teď v době karantény jsme se přesunuli na pár týdnu do Znojma a upřímně se nám po ramenu začalo stýskat. Nezbývalo, než se do něj pustit i v domácích podmínkách.
Ingredience
Příprava: 30 minut
Táhnutí: 6-8 hodin
Porce: 4
750 g vepřového kolene
1 velká cibule
6 stroužků česneku
4 cm zázvoru
5 cm póru
plátek řasy kombu
3 lžíce ghí
sůl
2 ks pak choi
8 hub shitake
100 ml sójové omáčky
50 ml saké
50 ml mirinu
2 jarní cibulky
4 vejce
pohankové soba nudle
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte ghí a vepřové koleno opečte do zlatova ze všech stran, poté dejte bokem. Cibuli i pór rozpulte na půl, stroužky česneku lehce rozmáčkněte plochou nože a dejte opéct do tmava. Vložte zpět maso, nakrájený zázvor na plátky, řasu kombu a zalijte 1,5 l vody a přiveďte k varu. Vodu lehce osolte. Táhněte 6 – 8 hodin.
- Hotový vývar slijte. Maso dejte bokem a ostatní ingredience vyhoďte.
- Vejce uvařte na měkko.
- Pohankové nudle uvařte dle návodu.
- Vývar přiveďte k varu. Pak choi rozkrojte na půl a spolu s houbami shitake přidejte do vývaru. Vývar ochuťte sójovou omáčkou, saké a mirinem. Nechte projít varem.
- Maso z kolena oberte a z prudka opečte na pánvi do zlatova.
- Nudle rozdělte do jednotlivých talířů, stejně tak maso, rozpůlené vejce na měkko, pak choi, houby shitake a jarní cibulku nakrájenou na drobno. Vše zalijte vývarem a podávejte.
Možností, jak si ramen vylepšit je strašná spousta. Základem ale vždy v každém receptu je opravdu silný vývar. My jsme použili vepřová kolena a polévka po vychladnutí krásně zrosolovatí a my máme jistotu, že tenhle vývar prostě píše 🙂 K servírování jsme použili klasická vařená vajíčka na měkko. Nicméně, pokud i jim budete chtít věnovat ten čas, vyzkoušejte čajová vejce podle Janičky ze Zásadně zdravě ( odkaz najdete zde ).
Ramen bychom mohli jíst opravdu každý den a první věc co jsme po návratu do Prahy bylo, že jsme si ho museli v našem oblíbeném podniku objednat 🙂 Taková naše trochu závislost. A když ho někdo prostě umí udělat dokonale, všechna čest!
A co vy? Máte taky svůj oblíbený podnik a jídlo, kam se rádi vracíte?
Jirka