Rajská omáčka s masovými koulemi - Kitchen story

Rajská omáčka s masovými koulemi

Jak jsme slibovali tady je další recept ze série české kuchyně aneb, co mají děti nejraději. Tentokrát je rajské omáčka a my ji děláme s masovými koulemi, tak jak nám ji připravovala naše máma. Tak se pojďme pustit do vaření!

 

Ingredience

 

Porce: 4-6

Čas přípravy: 45 minut

 

Masové koule:

500 g mletého masa ( mix hovězí a vepřové )

1 středně velká cibule

2 stroužky česneku

1 vejce

3 lžíce strouhanky

3 snítky tymiánu

sůl, pepř

olej na vymazání pekáče

 

Na omáčku:

1 větší cibule

2 mrkve

2 lžíce slunečnicového oleje

600 g  loupaných rajčat

800 ml vývaru ( zeleninový nebo hovězí )

1/2 lžičky mleté skořice

cukr, sůl, pepř

 

K servírování:

těstoviny

Postup

 

  • Troubu rozehřejte na 180 °C.
  • V míse smíchejte maso, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, vejce a strouhanku. Dochuťte lístky tymiánu, solí, pepřem a důkladně promíchejte. Ze směsi tvarujte kuličky o průměru přibližně 5 cm.
  • Masové koule vyskládejte na pekáč vymazaným olejem a vložte do rozpálené trouby. Pečte dozlatova 35-40 minut. V průběhu pečení maso lehce podlijte vodou.
  • Cibuli oloupejte na nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje a přidejte nejdřív cibuli a restujte dosklovata, pak přidejte mrkev a restujte na mírném plameni a asi 5 minut.
  • Přidejte loupaná rajčata a zalijte vývarem. Ochuťte skořicí, solí, pepřem a cukrem. Vařte na mírném plameni 30 minut.
  • Omáčku rozmíchejte tyčovým mixérem dohladka. Před servírováním ji ještě ochutnejte a popřípadě dochuťte.
  • Servírujte s masovými koulemi a těstovinami.

 

Jako přílohu k rajské omáčce máme nejčastěji a vlastně nejraději těstoviny, ale klidně můžete sáhnout po knedlíku nebo rýži. Pokud vám zbudou masové koule, což se nám občas stane, můžete si je dát druhý den s bramborovou kaší.

 

Marika a Jirka