Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolky - Kitchen story

Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolky

Je poměrně zvláštní jakým způsobem vznikají některé naše recepty. Měl jsem chuť na rajčatovou polévku, ale tak nějak jsem si říkal, že by bylo škoda toho nevyužít a neposkytnout vám recept. Ale zase klasickou rajčatovou polévku si dnes umí udělat skoro každý, takže jsem chvíli brouzdal po kuchyni a přemýšlel co s tím udělat. Vznikla skvělá, krémová polévka s nádechem Asie, ke které jsem si udělal petrželové a mrkvové hranolky. Rychlé a přitom netradiční jídlo.

Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolky

ingredience1

Porce: 4     Čas: 30 minut

Polévka:
2 plechovky kvalitních loupaných rajčat
500ml kokosového mléka
1 šalotka
1/3 čerstvé chilli papričky
1 větší mrkev
3ks limetových listů
1ks citrónové trávy
hrst čerstvého koriandru
šťáva z poloviny limetky
třtinový cukr
sůl, pepř
 
Na zeleninové hranolky:
4ks menší mrkve s natí
4ks menší petržele
sůl, pepř
olej

 

Občas se člověk až diví, jak skvělé můžou být náhodné recepty, kterým nepřikládáme žádnou váhu. Pokud se člověk drží určité své představy v hlavě, ale nepřekombinuje to, výsledné jídlo může být opravdu báječné. Tak tomu bylo se mnou při dnešním jídle.

Na kapce oleje si orestuj na drobno nakrájenou šalotku, společně s chilli a po chvíli přidej na menší kousky nakrájenou mrkev. Chceme, aby se mrkev lehce zbarvila do hněda, jen opatrně, aby jste při tom nespálili i šalotku. Následně přidáme do hrnce loupaná rajčata, kokosové mléko a všechny ostatní ingredience, díky kterým vznikne opravdu skvělý a voňavý vývar. Jen lístky koriandru (stonky můžeš přihodit do vývaru) a šťávu z limetky si nech až na finální dochucení polévky. Na mírném ohni pak necháme probublávat 15-20 minut.

Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolky

Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolky

Mezitím si v rozehřáté troubě na pečícím papíře, nech péct na delší kousky nakrájenou mrkev s petrželí. Můžeš si je nakrájet podle vlastního uvážení, my jsme si vybrali vzhled připomínající hranolky. Zakápni si je olejem a nezapomeň osolit a opepřit. Na 180°C to bude trvat do 15 minut, takže vše časově krásně navazuje.

Polévku je potřeba rozmixovat na krém. Někdo to má raději hustší někdo méně, proto ji můžete s klidným svědomím naředit přidáním zeleninového vývaru nebo třeba i větší dávkou kokosového mléka. Základem by měla být mírně nasládlá chuť, použij tak třtinový cukr a nezapomeň ani na sůl a pepř.

Máte vy nějaký svůj kulinářský výtvor, který skončil až překvapivě dobře? Pochlubte se!!!

JIrka-podpis-300x223