Pomazánka z batátů - Kitchen story

Pomazánka z batátů

Pomazánek není nikdy dost a Marika je na ně u nás expert. Tím, že nemůžu laktózu, to má tak trochu stížené. Sice je k dostání velká škála věcí bez laktózy, ale pořád se snaží přicházet s něčím novým, aby nemusela pořád hledat náhrady. Tentokrát se zaměřila na batáty a to vám musím říct, přátelé, že tohle se opravdu povedlo!

Ingredience

  • Množství: 400 g
  • Příprava: 10 minut
  • Pečení: 40 minut

 

  • 1 batát ( cca 400 g )
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce tahini pasty
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1- 2 lžičky citrónové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje + na pečení
  • sůl, pepř

 

  • K servírování:
  • vlašské ořechy
  • čerstvý kozí sýr
  • řeřicha
  • plátky chleba

Postup

– Troubu předehřejte na 200 °C.

 

– Batát oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Připravte si z alobalu misku, do které vložte nakrájené batáty a oloupaný česnek. Zakápněte olivovým olejem a osolte. Misku z alobalu nahoře uzavřete, dejte na plech a vložte do trouby. Pečte 40 minut, do změknutí batátů.

 

– Batáty vyjměte z trouby, otevřete alobal a nechte vychladnout. Potom celý obsah vsypte do stolního mixéru. Přidejte tahini pastu, římský kmín, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Vše rozmixujte do hladké konzistence. Ochutnejte a popřípadě dochuťte.

 

– Servírujte na opečeném plátku chleba s nasekanými ořechy, kozím sýrem a posypané řeřichou.

Tahle pomazánka je opravdu vděčná, protože si ji můžete připravit dopředu a v lednici vám nějakou chvíli vydrží. A nebo naopak, když zbyde po návštěvě, hned můžete mít skvělou svačinku další den :)  

Co vy a batáty, jste kamarádi?