Polská večeře - Kitchen story

Polská večeře

Co je první věc, která se vám vybaví, když se řekne polské jídlo? Vsadím se, že velké části z vás se vybaví levné suroviny dovážené k nám do Česka. To všechno je ale způsobené poptávkou velkých obchodních řetězců, které chtějí levně nakoupit a draze prodat. A pokud se u nás bude stále řešit více cena, než kvalita, obchodní řetězce nebudou mít velkou potřebu něco měnit. Ale přeci jen, Polsko je hned vedle nás a my vlastně ani pořádně neznáme jejich národní kuchyni. Já osobně jsem v Polsku už párkrát byl, ale upřímně jsem nebyl schopný říct, co je vlastně typické právě pro naše severní sousedy. A proto jsme byli velmi rádi, že jsme se mohli zúčastnit Polské večeře pořádané USTA Magazine za spoluúčasti polského ministerstva zahraničních věcí s chytlavým názvem EatPoland

C03B5318 C03B5338Naskytla se nám tak jedinečná příležitost, kdy jsme se mohli alespoň na chvíli podívat pod pokličku polskému kuchaři, který nám představil své vegetariánské polské menu. Michal Gnilka pro nás připravil skvělé 5ti chodové menu ze surovin, dovážených právě od polských farmářů, kterým záleží na tom co a jak produkují. Oba dva nás jídlo doslova překvapilo snad úplně ve všem. Ač si člověk řekne, že jsme od sebe coby kamenem dohodil, jednotlivá jídla pro nás byla chuťově netradiční, ale vážně krásně zkombinované. Každý chod jsme si užili o prvního do posledního sousta a k tomu jsme mohli popíjet jejich výborná vína.

C03B5389 DSC_9850 DSC_9860 DSC_9865 DSC_9871 DSC_9873 DSC_9880No řekněte sami, nevypadají ta jídla skvěle?! Musíme říct, že jsme si to opravdu neskutečně užili a jsme naladění na nějaký polský gastro výlet. Teď máme čerstvě za sebou prodloužený výlet v Budapešti a tak plán na další je tedy jasný 🙂 Vyrážíme směr Polsko, abychom o jejich kuchyni zjistili více a mohli jsme vám to tak přiblížit. Hlavně nikdy nezapomínejte na to, ať už si dáváte k jídlu cokoliv, nejlépe chutná ve společnosti přátel 🙂

C03B5439

jmena-marika-jirka1