Polévka z červené řepy - Kitchen story

Polévka z červené řepy

S nastávajícím podzimem a tím sychravým počasím si nějak nemůžu pomoct a neustále mám chuť na pořádně horké a hutné polévky. Jsem polévkový člověk, ale teď je jím snad mnohem více než kdy jindy. Navíc, když se nabízí taková široká škála možností, dělám si různé polévky téměř každý den. Tentokrát to byla výborná verze z červené řepy, tu musíš vážně zkusit!

DSC_0041

ingredience-300x176

Na 4 porce:

400g červené řepy
200g brambor
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
1l zeleninového vývaru
zakysaná smetana
2 lžíce vinného octa
kopr
sůl, pepř

 

U polévek mám všeobecně moc ráda, že kombinací je opravdu nespočet, ale hlavně nezaberou moc času. Člověk tak dokáže během chvíle vykouzlit výbornou polévku. A tenhle recept je toho zdárným důkazem!

Červenou řepu, společně s bramborami a cibulí si očisti a nakrájej na kostičky. Pod hrncem si pořádně zatop a přidej dvě lžičky olivového oleje. Tady není potřeba používat žádný extra virgin, ten je totiž lisovaný za studena a tepelným zpracování tak ztrácí všechny své vlastnosti, pro které ho nazýváme extra virgin. Bylo by to jen zbytečné plýtvání. Jakmile máš olej rozehřátý, přidej řepu, brambory i cibuli a společně restuj přibližně 10 minut. Zalij vývarem a nech na středním plameni lehce probublávat alespoň 20-30 minut.

DSC_0042

Když máš všechno uvařené do měkka, použij tyčový mixér a vše rozmixuj. Když budeš chtít mít polévku opravdu jemnou, můžeš ji přepasírovat přes jemné sítko. Ale u řepy a brambor nehrozí, že by tam byly nějaké tvrdé části, takže pasírování není nutné. Polévku nezapomeň osolit, opepřit a na závěr přidej vinný ocet. Na talíři ji podávej s čerstvě nasekaným koprem a pro zjemnění můžeš ozdobit lžičkou zakysané smetany.

Opravdu skvělá polévka, určitě stojí za vyzkoušení!Dorou chuť...

Marika-Podpis-300x214