POKE BOWL S RESTOVANÝM TOFU A OMÁČKOU Z MANGA - Kitchen story

POKE BOWL S RESTOVANÝM TOFU A OMÁČKOU Z MANGA

Poke je v našem jídelníčku dost oblíbený. Většinou jsme si ho ale objednávali domů a nebo si na něj někam zašli. Nevím, jestli to bylo tím, že jsme si mysleli, že je jeho příprava složitá nebo časově náročná, ale opak je pravdou.

 

Důležitým bodem je nepodcenit přípravu rýže  a její dochucení. Od toho se totiž dost odvíjí a výsledek bude stát za to. Co se ingrediencí na poke týče, můžete více méně použít cokoliv, co dává smysl a jde k sobě dohromady. Naší další oblíbenou kombinací jsou řasy wakame, nakládaný zázvor, kousek čerstvé ryby a salátová okurka. Dnešní recept je ale s restovaným tofu a omáčkou z manga.

 

POKE BOWL S RESTOVANÝM TOFU A OMÁČKOU Z MANGA ( vegan )

Ingredience

Porce: 4

Čas přípravy: 15 minut

 

250 g sushi rýže

2 lžíce rýžového octa

lžíce cukru

lžička soli

 

1 lžíce sezamového oleje

200 g uzeného tofu

¼ hlávky červeného zelí

1 avokádo

1 svazek ředkviček

1/2 salátové okurky

1 zralé mango

1 hrst koriandru

1 lžíce sezamových semínek

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce citronové šťávy

1 lžíce medu

sůl

 

Omáčka:

1 zralé mango

3 lžíce olivového oleje

šťáva z ½ limety

1 lžička medu

chilli podle chuti

sůl

Postup

 

 

 

  • Rýži důkladně několikrát propláchněte, dokud nepoteče čistá voda. Rýži vložte do hrnce a vařte podle návodu na obale. Obvykle to trvá 15-20 minut. Jakmile je rýže měkká, je čas ji dochutit. V rendlíku zahřejte rýžový ocet, přidejte cukr a sůl a nechte rozpustit. Následně nalijte na rýži a důkladně promíchejte. Rýži nechte vychladnout.
  • Tofu nakrájejte na kostičky. Nechte rozpálit pánev, přidejte 1 lžíci sezamového oleje a tofu orestujte na mírném plameni ze všech stran.
  • Zelí nakrájejte na drobné nudličky. Ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, medem a solí. Důkladně promíchejte, aby se ochutil každý kousek.
  • Avokádo, ředkvičky a okurku nakrájejte na plátky. Mango nakrájejte na malé kostičky a koriandr nasekejte nahrubo.
  • Druhé mango nakrájejte na menší kousky a vložte do stolního mixéru. Přidejte olivový olej, šťávu z limety, med, chili a sůl. Rozmixujte dohladka.
  • Rýži rozdělte do misek, přidejte orestované tofu, nakrájenou zeleninu, mango a koriandr. Na závěr zasypte sezamovými semínky. Podávejte s omáčkou z manga.

 

POKE BOWL S RESTOVANÝM TOFU A OMÁČKOU Z MANGA ( vegan )

 

Mangový přeliv si můžete podle vlastní chuti na pálivé přizpůsobit. U nás se pálivé moc nedělá, a tak si ho tam dáváme opravdu málo jen tak akorát 🙂 jak by řekl klasik – “Přiměřeně, přiměřeně.”

 

Jakmile zjistíte, že příprava poke bowlu je opravdu jednoduchá, zařadíte ji do svého jídelníčku raz, dva. Je to skvělé, rychlé jídlo plné živin a vitamínů, díky čerstvosti použitých surovin. Navíc se jeho variace můžou lišit snad každý den podle vaši chuti a aktuální nálady.

 

Dobrou chuť

Jirka a Marika