Když jsme tohle jídlo objevili poprvé, naprosto jsme mu propadli. Už je tomu poměrně dlouho, co jsme ho jedli poprvé a od té doby na něj vždy někam chodíme. Tentokrát jsme si ale řekli, že se do něj pustíme sami doma a ukážeme vám jak na to. Kdo z vás se s ním ještě nesetkal, jedná se o kombinaci rýže a spousty dalších, čerstvých ingrediencí jako je zelenina nebo ryba. Je to naprostá chuťová bomba! My jsme použili lososa, ale setkáte se také s variantou s tuňákem nebo úplně bez masa.
Ingredience
Porce: 4
Čas přípravy: 15 minut
4 hrnky uvařené sushi rýže
320 g lososa ( filet bez kůže )
2 lžíce rýžového octa
2 lžíce sezamového oleje
1 avokádo
1 svazek ředkviček
1 salátová okurka
2 mrkve
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička medu
200 g salátu z řas wakame
1 hrst kešu ořechů
klíčky
Chilli majonéza:
4 lžíce majonézy
1-2 lžičky chilli omáčky
Všechny ingredience jsme pořídili na kosik.cz
Postup
- Uvařenou rýži rozdělte do 4 misek.
- Čerstvého lososa nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Ochuťte rýžovým octem a sezamovým olejem a nechte odležet, dokud nepřipravíte zbylé suroviny.
- Avokádo, ředkvičky a okurku nakrájejte na plátky.
- Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Ochuťte citronovou šťávou a medem.
- Do každé misky s rýží přidejte rovnoměrně nakrájeného lososa, zeleninu, wakame salát, kešu ořechy a klíčky.
- V malé mističce smíchejte majonézu a chilli omáčku, tu pak lehce přelijte každou misku.
Možností, co všechno do poke bowl můžete použít je taková spousta, jen nechte popustit uzdu fantazii. I u nás je to vždy jiné a nedržíme se jedné varianty. Určitě doporučujeme nevynechat chilli majonézu, která jídlo krásně dochutí 🙂
Dobrou chuť
Jirka a Marika